Αφθώδης πυρετός: Επιδημιολογία – Αντιμετώπιση

Επιδημιολογία

Αφθώδης πυρετός: Επιδημιολογία - ΑντιμετώπισηΗ επιδημία που μαστίζει τη Δυτική Ευρώπη είναι η κατάληξη μιας πανδημίας, η οποία προκλήθηκε από τον ασιατικό ιό τύπου 0 και ξεκίνησε από την Ινδία στις αρχές της δεκαετίας του 90. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε αρχικά ανατολικά προς το Νεπάλ, το Θιβέτ και το Μπαγκλαντές και στη συνέχεια προς τα δυτικά. Πέρασε από το Ιράν και τη Μέση Ανατολή και τον περασμένο χρόνο έφθασε στην Ελλάδα. ’λλες επιδημίες έχουν αναφερθεί στην Νότια Αφρική και στην ’πω Ανατολή.

Κατά συνέπεια, πρόκειται για μια πανδημία που διαρκεί την τελευταία δεκαετία. Με την ενοποίηση των Ευρωπαϊκών συνόρων και με τους συνοριακούς ελέγχους να ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή, η εμφάνιση επιδημίας σε κάποιες χώρες στην Δυτική Ευρώπη ήταν ζήτημα χρόνου.

Η διασυνοριακή διακίνηση κρέατος και ζώων με διάφορους τρόπους και ο μη σχολαστικός έλεγχος έχουν σημαντικό μερίδιο στην εξάπλωση του αφθώδους πυρετού. Η ύπαρξη μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων με κεντρικά σφαγεία και κεντρικά τμήματα επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων, δομές που φέρνουν σε επαφή πολλά διαφορετικά κοπάδια, συντελεί στην μετάδοση της νόσου.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως δημιουργείται από το γεγονός, ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από τον αέρα και από τα πουλιά. Αυτές είναι παράμετροι τις οποίες καμία υγειονομική υπηρεσία στον κόσμο δεν μπορεί να ελέγξει. Όπως δήλωσε και η Γαλλίδα αρχίατρος Ντομινίκ Μπελμέν: “Μπορούμε να απολυμάνουμε τα φορτηγά που μεταφέρουν το κρέας και τα ζώα, αλλά δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον άνεμο”.

Όταν εμφανισθεί κρούσμα σε κάποιο κοπάδι, πρακτικά θεωρούνται ότι όλα τα ζώα του κοπαδιού, καθώς και αυτά που έχουν έρθει σε επαφή με τα άρρωστα ζώα (στη μεταφορά τους για παράδειγμα) έχουν μολυνθεί. Μερικά ζώα συνέρχονται, αλλά η νόσος συνήθως καταλείπει σημαντική αναπηρία. Τα ζώα, φοβερά εξασθενημένα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε εκμετάλλευση.

Η αντιμετώπιση

Τα αποτελέσματα της επιδημίας είναι δραματικά. Και αυτό γιατί ο μοναδικός τρόπος περιορισμού της επιδημίας είναι η εξόντωση όλων των ζώων του κοπαδιού στο οποίο παρουσιάστηκε το κρούσμα, όπως επίσης και όλων των κοπαδιών που πιθανώς να έχουν έρθει σε κοντινή επαφή με τη νόσο. Στα μέτρα περιορισμού της νόσου περιλαμβάνονται:

-καραντίνα που εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα, όπου εμφανίστηκε το κρούσμα. Στην πολύ κοντινή απόσταση απαγορεύεται η κυκλοφορία και σε μεγαλύτερη απόσταση, συνιστάται ο περιορισμός των κινήσεων και η χρησιμοποίηση μέτρων αποστείρωσης για τα ρούχα και τα παπούτσια για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

-σχολαστικός έλεγχος όλων των κοπαδιών της χώρας, αναφορά οποιουδήποτε ύποπτου κρούσματος και εργαστηριακός έλεγχος για την πιστοποίηση της νόσου και επί θετικού αποτελέσματος θανάτωση και κάψιμο ολόκληρου του κοπαδιού.

-προληπτική θανάτωση όλων των ζώων που εισήχθησαν από τη χώρα στην οποία παρουσιάστηκαν τα κρούσματα. Ήδη η Γαλλία έχει σφαγιάσει 20.000 πρόβατα που είχαν εισαχθεί από τη Μεγ Βρετανία, η Γερμανία 1.500 και η Ολλανδία 16.000 ζώα.

-απαγόρευση της λειτουργίας όλων των χώρων αγοραπωλησίας κρεάτων και κτηνοτροφικών προϊόντων και κλείσιμο των συνόρων στη διακίνηση κρέατος.

Εμβολιασμός

Η εξάπλωση της ασθένειας έχει εντείνει τη διαμάχη για τον εμβολιασμό. Υπάρχουν επιστήμονες, όπως ο Βρετανός Χαράς Ναράγκ, ο άνθρωπος που προειδοποιούσε από το τέλος της δεκαετίας του 80 για τη νόσο των τρελών αγελάδων, που υποστηρίζουν ένθερμα τον μαζικό εμβολιασμό με νεκρούς ιούς των ζώων στις ενδημικές περιοχές.

Ωστόσο, υπάρχει απροθυμία των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα. Ο λόγος είναι ότι τα εμβολιασμένα ζώα θεωρούνται ότι δυνητικά μπορεί να φέρουν τη νόσο και μποϋκοτάρονται από τις αγορές. Ακόμη υπάρχει μικρός κίνδυνος, τα εμβολιασμένα ζώα να μεταδίσουν τη νόσο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση