ΕΟΦ: Παρενέργειες απο τη χρήση του φαρμάκου Arava

Tις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο ήπαρ η χρήση της ουσίας λεφλουνομίδη που χορηγείται για την αντιμετώπιση της οξείας ρευματοειδούς αρθρίτιδας επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το φάρμακο με το εμπορικό όνομα Αrava, που κυκλοφορεί τους τελευταίους έξι μήνες, διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με περιπτώσεις σοβαρής ηπατικής βλάβης όπως ηπατίτιδα, ηπατική ανεπάρκεια και εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις οξείας ηπατικής νέκρωσης.

Παρότι δεν μπορούν όλες αυτές οι περιπτώσεις να αποδοθούν με βεβαιότητα στη χρήση του φαρμάκου, καθώς κάποιοι από τους ασθενείς έπαιρναν και άλλα φάρμακα, είχαν ιστορικό αλκοολισμού και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να σχετιστούν με την ηπατίτιδα, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι η χορήγηση του φαρμάκου αντενδείκνυται όταν υπάρχουν διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας καθώς και ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται με μεθοτρεξάτη και άλλα ηπατοτοξικά φάρμακα.

Πριν από την έναρξη της θεραπείας θα πρέπει όπως αναφέρει ο ΕΟΤ να γίνεται ο έλεγχος των ηπατικών ενζύμων (ALT/SGPT) αλλά και να συνεχίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση