Το χρώμα της γονιμότητας

Το χρώμα της γονιμότηταςΤο λυκοπένιο, η βασική αντιοξειδωτική ουσία της τομάτας, στο οποία οφείλεται και το κόκκινο χρώμα της, εκτός από τις ήδη γνωστές αντικαρκινικές του ιδιότητες, βρέθηκε ότι βοηθάει και τους άνδρες που πάσχουν από χρόνια προβλήματα γονιμότητας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από το All India Institute of Medical Sciences στο Νέο Δελχί στην Ινδία. Το λυκοπένιο αποτελεί μία από τις βασικότερες αντιοξειδωτικές ουσίες του οργανισμού μας, μια και αντιπροσωπεύει το 50% των αντιοξειδωτικών ουσιών του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση, στον προστάτη και στους όρχεις. .

Τριάντα άνδρες, ηλικίας 23-45 με προβλήματα γονιμότητας, πήραν μέρος στη μελέτη αυτή. Οι άνδρες αυτοί είχαν προβλήματαγονιμότητας από 1 εώς και 20 έτη. Για τρεις συνεχόμενους μήνες έλαβαν 2 mg λυκοπένιο, δύο φορές την ημέρα.

Το 67% των ανδρών αυτών σημείωσε βελτίωση στην κατάσταση του σπέρματος, με το 73% να σημειώνει καλύτερη κινητικότητα και το 63% να σημειώνει καλύτερη δομή σπέρματος σε συνάρτηση με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μάλιστα υπήρξαν και τρεις περιπτώσεις εγκυμοσύνης μετά την περίοδο της μελέτης αυτής.

Τα προβλήματα γονιμότητας απασχολούν ένα στα πέντε ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας στη χώρα μας, ενώ στο δυτικό κόσμο υπολογίζεται ότι στο 1/3 των περιπτώσεων, το αίτιο εντοπίζεται στη γυναίκα, το 1/3 στον άνδρα και το υπόλοιπο 1/3 και στους δύο συντρόφους’.

Η υπογονιμότητα αντανακλά σε πολλές πλευρές της ζωής των ζευγαριών με άσχημες επιδράσεις στο γάμο τους, τις σεξουαλικές σχέσεις τους, την καρριέρα και τις σχέσεις με την οικογένεια ή τον ευρύτερο κύκλο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που συχετίζει το λυκοπένιο με την αύξηση της γονιμότητας, η συγκεκριμένη ουσία εκτός από το ότι έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση από τα γνωστά καροτενοειδή, οι συγκεντρώσεις της ουσίας δεν επηρεάζεται από το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ.

Εκτός από τις τομάτες, το λυκοπένιο βρίσκεται σε σημαντικές συγκεντρώσεις και στο καρπούζι, τα σταφύλια και ορισμένα είδη οστρακοειδών. Από τις τομάτες η απορρόφηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με θερμική επεξεργασία (σάλτσες με βάση την τομάτα).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση