Αισιόδοξα μηνύματα για το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για όσους πάσχουν από βαριές διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, το λεγόμενο σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας, που αποτελεί και το συχνότερο αίτιο ημερήσιας υπνηλίας, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που μας απέστειλε το Εργαστήριο Υπνου του πνευμονολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ημερήσια υπνηλία ασθενών με σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον και φαρμακευτικά, όπως τονίστηκε στην επιστημονική ημερίδα για τα αίτια και τις επιπτώσεις της ημερήσιας υπνηλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η πάθηση αυτή, υπογράμμισε στην εισήγησή της η πνευμονολόγος κ. Σοφία Σχίζα, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υπνου του ιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης, ταλαιπωρεί τον ασθενή και επιδρά στην ψυχική και νοητική του υγεία.

Η σοβαρότερη επίπτωση της υπνηλίας είναι φυσικά τα τροχαία ατυχήματα, που για τη χώρα μας είναι οξύτατο πρόβλημα, εξίσου σημαντικό με αυτό των ναρκωτικών, του Ειτζ ή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Από μελέτες, που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς με σύνδρομο απνοιών στον ύπνο διατρέχουν μέχρι 8,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Το 42% των ασθενών με διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο ανέφεραν ότι παρουσίασαν ένα τουλάχιστο επεισόδιο ύπνου στη διάρκεια της οδήγησης εβδομαδιαίως.

Είναι φανερό λοιπόν, πρόσθεσε η κ. Σχίζα, ότι το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο διαταράσσει όλους τους ζωτικούς βιολογικούς ρυθμούς και κλονίζει τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία ενώ είναι αναγκαία η αξιολόγηση της βαρύτητας της υπνηλίας που αποτελεί το προεξάρχον σύμπτωμα.

Μία νέα φαρμακευτική ουσία, η μοδαφινίλη, που αποδείχτηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της υπνηλίας σε νακροληπτικούς και σε ασθενείς με ιδιοπαθή υπνηλία, το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται και στην υπολειμματική υπνηλία των ασθενών με σύνδρομο απνοιών στον ύπνο.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μειώνει την υπνηλία και την ημερήσια διάρκεια του ύπνου, ενώ βελτιώνει την εγρήγορση και τη μακράς διάρκειας μνήμη, χωρίς να επιδρά στο νυχτερινό ύπνο ή να δρα στις διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και χωρίς την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η μοδαφινίλη θα μπορούσε πιθανά να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς, που ενώ βρίσκονται σε σωστά ελεγχόμενη θεραπεία με συσκευή χορήγησης συνεχούς θετικής πίεσης στους ανώτερους αεραγωγούς μέσω ρινικής μάσκας (CPAR), εμφανίζουν υπολειμματική υπνηλία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση