Παρέμβαση για το χάπι κατά του καπνίσματος στην Αυστραλία

Παρέμβαση για το χάπι κατά του καπνίσματος στην ΑυστραλίαΜέσα σε ένα μήνα 185.000 άτομα στην Αυστραλία, που αποτελούν το 6% του συνόλου των καπνιστών, έχουν καταφύγει στην χρήση του χαπιού Zyban (βουπροπιόνη), προκειμένου να καταφέρουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Η πίεση προς τους γιατρούς να το συνταγογραφήσουν παρά τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει, είναι τόσο μεγάλη, που ο Ιατρικός Σύλλογος της Αυστραλίας προέβη σε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους καπνιστές για τους πιθανούς κινδύνους.

Το φάρμακο Zyban είναι προϊόν της φαρμακευτικής εταιρίας Glaxo Wellcome και πωλείται στην Αυστραλία από την 1 Φεβρουαρίου. Η χορήγηση του φαρμάκου διαρκεί 2-3 μήνες και το μηνιαίο κόστος της θεραπείας ανέρχεται σε 20 χιλιάδες δραχμές περίπου.

Ο μηχανισμός δράσης του φαρμάκου, δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, ωστόσο θεωρείται ότι δρα αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης στο μεταιχμιακό σύστημα, ενώ παράλληλα επιδρά και στους αδρενεργικούς υποδοχείς του εγκεφάλου. Οι ντοπαμινεργικές και οι αδρενεργικές οδοί του εγκεφάλου, εμπλέκονται στον εθισμό που προκαλεί η νικοτίνη.

Στην ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Αυστραλίας, μετά την πίεση που ασκείται στους γιατρούς να χορηγήσουν την συγκεκριμένη θεραπεία, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, 104 χρήστες παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες, ενώ συχετίζει την χορήγηση του φαρμάκου και με δύο θανάτους καπνιστών που προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να κόψουν το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση