Προσοχή στις δίαιτες κατά την εφηβία

Οι συχνές δίαιτες στην εφηβική ηλικία συσχετίζονται ακόμα και με την έναρξη του καπνίσματος. Αυτό διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο παίδων της Βοστόνης και δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Public Health.

Εφηβοι, αγόρια και κορίτσια, συμμετείχαν σε έρευνα που μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας για δύο χρόνια, από το 1995 έως το 1997.

Τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν περιείχαν και πληροφορίες για τις δίαιτες αλλά και το κάπνισμα. Η έναρξη του καπνίσματος βρέθηκε να συσχετίζεται θετικά με τις συνεχείς δίαιτες που συχνά εφαρμόζουν οι έφηβοι και κυρίως τα κορίτσια.

Σε σχέση με τα κορίτσια που δήλωσαν ότι δεν κάνουν δίαιτα, τα κορίτσια τα οποία δήλωσαν ότι κάνουν δίαιτα μία φορά την εβδομάδα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να αρχίσουν το κάπνισμα. Οσον αφορά τα κορίτσια που δήλωσαν ότι κάνουν δίαιτα πάνω από μία φορά την εβδομάδα, αυτά είχαν τετραπλάσια τάση για έναρξη του καπνίσματος.

Η δίαιτες, χωρίς την καθοδήγηση ειδικού επιστήμονα, και ιδίως κατά την εφηβική ηλικία, εκτός από τον κίνδυνο της έναρξης καπνίσματος μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις αλλά και διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση