Δεν κοιμόμαστε όσο πρέπει

Δεν κοιμόμαστε όσο πρέπειΟ σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ως αποτέλεσμα να κοιμόμαστε έως και 25% λιγότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία μας, η πνευματική μας κατάσταση αλλά και η συμπεριφορά μας. Ενας άνθρωπος που δεν απολαμβάνει τον ύπνο του, εκτός του ότι έχει άσχημη διάθεση, είναι επιρρεπής και σε διάφορα ατυχήματα είτε στον δρόμο είτε στην εργασία του, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα τόσο την δική του όσο και των γύρω του. Αν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό τα τροχαία και εργατικά ατυχήματα οφείλονται στην έλλειψη ή σε διαταραχές ύπνου που αντιμετωπίζουν τα θύματα, στη χώρα μας ούτε οι πολίτες αλλά ούτε ακόμη και οι γιατροί έχουν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αξία αυτής της επιτακτικής βιολογικής ανάγκης του οργανισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή ημερίδα με θέμα “Ημερήσια υπνηλία: αίτια και επιπτώσεις”, που διοργανώνουν, το Εργαστήριο Υπνου της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αγιος Παύλος” Θεσσαλονίκης και το αντίστοιχο Εργαστήριο του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Σάββατο 10/3, στην Αποθήκη Δ΄ του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Οπως εξήγησε η πνευμονολόγος, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υπνου του Νοσοκομείου “Αγιος Παύλος”, κ. Ευφημία Βλαχογιάννη, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν προσαρμόζεται στην έλλειψη ύπνου και κάποια στιγμή θα πρέπει να τον αναπληρώνει.

Αλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τα μεγαλύτερα ατυχήματα του αιώνα μας, όπως το διαστημικό ατύχημα με το “Τσάλεντζερ” και τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσέρνομπιλ και στο Three Mile Island, σημειώθηκαν ξημερώματα και ως ένα βαθμό σχετίζονται με την ελαττωμένη ετοιμότητα των εργαζόμενων εξαιτίας της υπνηλίας τους.

Σύμφωνα με την κ. Βλαχογιάννη περιγράφονται συνολικά 80 διαφορετικές παθολογικές διαταραχές ύπνου, οι οποίες αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας του γενικού πληθυσμού.

Συχνότερες διαταραχές είναι η περιστασιακή και η μόνιμη αϋπνία, που συναντώνται στο 40% του ενήλικα πληθυσμού, το σύνδρομο της άπνοιας (ΣΑΥ), που συναντάται στο 4% του γενικού πληθυσμού, το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, σε ποσοστό 2% έως και 15% του πληθυσμού και η ναρκοληψία, σε ποσοστό 0,05%.

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε επίσης ότι, περίπου, 1.400 άτομα από τη Βόρεια Ελλάδα, εξετάστηκαν πέρυσι στο Εργαστήριο Ύπνου του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», στο οποίο, υπάρχει λίστα αναμονής έξι μηνών για όσους θέλουν να εξεταστούν. Η εξέταση γίνεται νυχτερινές ώρες σε ειδικούς χώρους, όπου ο ασθενής κοιμάται, ενώ οι γιατροί παρατηρούν τις λειτουργίες του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση