Ενίσχυση των μέτρων από την Ε.Ε για τον αφθώδη πυρετό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην εκπόνηση ενός σχεδίου κατευθυντήριας οδηγίας που προβλέπει την ενίσχυση των μέτρων για την καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού, ανακοινώθηκε σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε μια γερμανική έκθεση και προβλέπει σύμφωνα με το Βερολίνο, να εξεταστούν και τα νεκρά ζώα καθώς και αυτά που προορίζονται για σφαγή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από ποιές ηλικίες ζώων θα αρχίσει ο έλεγχος.

Από την πλευρά της η Ιταλία, με αφορμή την αλματώδη εξάπλωση του αφθώδους πυρετού, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να κλείσει όλα τα εθνικά σύνορα για εισαγωγές και εξαγωγές ζώντων ζώων που υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν εκδηλώσει τη νόσο.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας, Ντέιβιντ Μπιρν εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αντιμετωπίζει ακόμα μια επιδημία αφθώδους πυρετού μεγάλης έκτασης που να αιτιολογεί μια επιχείρηση εμβολιασμού κατά της ασθένειας.

Οπως διαβεβαίωσε, οι ευρωπαίοι ειδικοί στην κτηνοτροφία δεν θεωρούν σήμερα αναγκαίο να επαναληφθεί ο εμβολιασμός των βοοειδών και άλλων ζώων των αγροκτημάτων, που είχε διακοπεί σε όλη την ΕΕ από την πρώτη Ιανουαρίου του 1992.

Τέλος έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το οικονομικό κόστος για την ΕΕ από την εμφάνιση της νόσου στη Βρετανία ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 50% της αποζημίωσης των βρετανών κτηνοτρόφων που επλήγησαν, θα αναλάβει η ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση