Ρύπανση – υπερβολική καθαριότητα αιτίες αλλεργίας

Ρύπανση - υπερβολική καθαριότητα  αιτίες  αλλεργίαςΕνας στους τέσσερις Ελληνες πάσχει από κάποια εποχική αλλεργία, ενώ ένα στα δέκα Ελληνόπουλα πάσχει από άσθμα. Η σημαντική αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων, ιδίως της αλλεργικής ρινίτιδας, του εκζέματος και του βρογχικού άσθματος, τόσο στην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τις βιομηxανίες και τα αυτοκίνητα, στους νέους τρόπους κατασκευής των κατοικιών, το κάπνισμα στο σπίτι, στα κατοικίδια, στο σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και στην …υπερβολική καθαριότητα. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου, που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας, κ.κ. X. Γρηγορέας και N. Δεληαργύρης, με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Aλλεργιολογίας και Kλινικής Aνοσολογίας, που θα γίνει στις 8-10 Mαρτίου στην Aθήνα.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που οι συνθήκες του περιβάλλοντος και η κληρονομικότητα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αλλεργιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο πως η συμπεριφορά της εγκύου (κάπνισμα – διατροφή), μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κάποιου αλλεργικού νοσήματος στο παιδί.

Οι ομιλητές ανέφεραν ότι τώρα που έρχεται η άνοιξη πολλοί είναι αυτοί που θα ταλαιπωρηθούν από αλλεργική ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα ή ακόμα και από τις δύο αυτές μορφές αλλεργίας ταυτόχρονα. Τέλος επεσήμαναν ότι όσο πιο νωρίς αρχίσει κάποιος την θεραπεία (8-10 ετών) τόσο καλύτερες πιθανότητες έχει να αντιμετωπίσει τα αλλεργικά συμπτώματα.

Την ίδια στιγμή μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ αναφέρει ότι απλά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών σε παράγοντες που προκαλούν αλλεργία, θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των ασθματικών παιδιών κατά 40%. Η έρευνα έγινε από το Children’s Hospital Medical Center του Cincinnati και για τους σκοπούς της εξετάστηκαν 8257 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 ετών.

Το παιδικό βρογχικό άσθμα αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη πάθηση σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο. Για αυτήν την αύξηση ενοχοποιούνται παράγοντες όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, η οικογενειακή προδιάθεση και η αλλεργία.

Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι πάνω από 500.000 παιδιά κάτω από την ηλικία των 6 ετών θα μπορούσαν να αποφύγουν την εμφάνιση της νόσου εάν ζούσαν σε συνθήκες ελεύθερες από αλλεργιογόνα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση