Η σημασία του φυσιολογικού τεστ ΠΑΠ

Περίπου οι μισές γυναίκες, οι οποίες φεύγουν από το γυναικολόγο τους με πόρισμα “φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ”, δεν έχουν καταλάβει απολύτως τη σημασία αυτού του πορίσματος και πιστεύουν ότι δεν είναι πιθανό να αναπτύξουν στο μέλλον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης στη Μεγ. Βρετανία, σύμφωνα με την οποία, πάνω από 1000 γυναίκες ερωτήθηκαν για τη σημασία του φυσιολογικού πορίσματος του τεστ ΠΑΠ. Τις έρευνες διηύθυνε η δρ Theresa M. Marteau του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα αποτελέσματα του τεστ παρουσιάστηκαν στην πρώτη ομάδα χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση. Στη δεύτερη με μια πρόσθετη δήλωση ότι οι γυναίκες αυτές βρίσκονται σε μικρό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για την επόμενη πενταετία και στην τρίτη με μια αριθμητική εξήγηση του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου.

Στην πρώτη ομάδα, μόνο το 52% των γυναικών κατάλαβαν ότι έχουν ακόμα κάποιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το αντίστοιχο ποσοστό στη δεύτερη ομάδα ήταν 70%, ενώ στην τρίτη ομάδα, η παράθεση αριθμών δεν συνοδεύτηκε από την ευρύτερη κατανόηση των γυναικών.

“Μια επεξηγηματική πρόταση στο τέλος του ιατρικού πορίσματος θα βοηθήσει αρκετές γυναίκες να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι μικρός αλλά ωστόσο, ακόμη υπαρκτός” δήλωσε η δρ. Theresa M. Marteau.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει γίνει υποχρεωτικό από το Υπουργείο Υγείας της Μεγ. Βρετανίας, να αναγράφεται η επεξήγηση του πορίσματος “φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση