Πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;

Πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η βελτίωση των φυσικών και ψυχικών συνθηκών διαβίωσης είναι ένα ενδεχόμενο που η επιστήμη φαίνεται να αγγίζει. Η παράταση όμως της ζωής του ανθρώπου δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο έδειξαν τα πειράματα με περιορισμένες γενετικές τροποποιήσεις που έγιναν σε έντομα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σαν Φραντσίσκο με τίτλο “Πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;” Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι, καθώς ξεκινούν από δύο διαφορετικές υποθέσεις. Σύμφωνα με την πρώτη, η γήρανση του οργανισμού οφείλεται στη γήρανση των κυττάρων, κάτι που είναι πρακτικά μη αντιστρεπτό. Σύμφωνα με τη δεύτερη, η γήρανση καθορίζεται από τα γονίδια και μπορεί να επιβραδυνθεί.

Σε κάθε περίπτωση, γράφει η ισπανική εφημερίδα “Ελ Παϊς”, οι επιστήμονες δεν επιδιώκουν την αθανασία, αλλά πώς να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το μοιραίο. Ορισμένοι είναι πολύ αισιόδοξοι. Οι περισσότεροι όμως είναι επιφυλακτικοί.

Η πλειοψηφία των επιστημόνων πιστεύει ότι από εξελικτικής πλευράς, ο άνθρωπος χάνει την αξία του όταν εκπληρώσει τον αναπαραγωγικό ρόλο του (σε ηλικία περίπου 30 ετών). Με άλλα λόγια, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο για να ζήσει πολύ.

Σύμφωνα με τον κ. Χέιφλικ, που είναι βιολόγος, το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου μπορεί να αυξηθεί κατά 15 χρόνια, εφόσον νικηθούν ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αντίθετα, η θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ δεν θα χαρίσει στον μέσο Αμερικανό παρά μόνο 19 επιπλέον ημέρες ζωής.

Θεωρητικά, βέβαια, ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε ηλικία ως και 120 ετών. Αυτό όμως προϋποθέτει την κατανόηση των ατομικών και μοριακών διαδικασιών που σχετίζονται με την αποσύνθεση των κυττάρων, των οργάνων και των μεταβολικών διαδικασιών.

Το 1999, το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν τα 74,6 χρόνια για τους άνδρες (έναντι 70,6 το 1980) και τα 80,9 για τις γυναίκες (έναντι 77,2). Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ελλάδα είναι 75,5 για τους άνδρες (έναντι 72,2) και 80,6 για τις γυναίκες (έναντι 76,8).

Το επόμενο βήμα, τόνισε ο αμερικανός βιόλόγος, Τόμας Τζόνσον στο συνέδριο του Σαν Φραντσίσκο, είναι η αναζήτηση στο ανθρώπινο γονιδίωμα των αναλόγων γονιδίων με εκείνα που τροποποιήθηκαν. Από τη στιγμή που θα ανακαλυφθούν αυτά τα γονίδια, η παρασκευή φαρμάκων κατά της γήρανσης δε θα αργήσει.

Πόσο θα ήθελαν να ζήσουν όμως οι ίδιοι οι ομιλητές; Ο κ. Χέιφλικ εξέφρασε την ελπίδα να φτάσει τα 100 με πλήρη διαύγεια και στη συνέχεια να πεθάνει ξαφνικά. Για τον Κρίστενσεν, το σημαντικό είναι να προσθέτεις ζωή στα χρόνια και όχι χρόνια στη ζωή. Και ο κ. Ολσάνσκι είπε ότι το ερώτημα δεν τίθεται σε σωστή βάση: αυτό που μετράει, είπε, είναι η υγεία σου και όχι τα χρόνια που ζεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση