Φρούτα και λαχανικά σύμμαχοι της υγείας

Αυξάνοντας την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προστατεύετε τον οργανισμό σας από πολλά νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος το Lancet.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία, μελέτησαν περίπου 20.000 άτομα ηλικίας από 45 έως 79 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο αυξάνεται η πρόσληψη βιταμίνης C, από φρούτα και λαχανικά, τόσο μειώνεται ο αριθμό θανάτων από καρδιακά νοσήματα.

Αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών κατά μόλις 50γρ ημερεσίως, θα ήταν δυνατό να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας κατά 20%, ανεξάρτητα με την ηλικία, την αρτηριακή πίεση ή τις συνήθειες καπνίσματος.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, με την επιστημονική της ονομασία, αποτελεί βασική αντιοξειδωτική ουσία, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση λόγω του ό,τι προλαμβάνει την οξείδωση της HDL, της ‘κακής’ χοληστερίνης δηλαδή, που δημιουργεί αρτηριοσκήρυνση.

Επιπλέον η αντιοξειδωτική της δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό καθημερινά. Οι ελεύθερες ρίζες κατηγορούνται για την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου.

Η βιταμίνη C, εκτός από τα εσπεριδοειδή, που όλοι γνωρίζουμε, βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στις μπανάνες, στις πατάτες και φυσικά στα πράσινα σκούρα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση