Η ζέστη ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου

Η τοποθέτηση μίας ζεστής κομπρέσας στην κοιλιά μίας γυναίκας μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική για τους πόνους της περιόδου, όσο και η λήψη ειδικών παυσίπoνων, όπως ακόμα και αυτών που περιέχουν ιβουπροφαίνη, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών.

Δεν είναι άκρως ξεκάθαρο πως η ζέστη επενεργεί ώστε να ανακουφίζει από τον πόνο της περιόδου, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίζονται ότι μπορεί να ασκεί ψυχολογική επίδραση στη γυναίκα για τον πόνο, κατά τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ψυχολογικά ένα εικονικό φάρμακο, ή μπορεί να μειώνει την δραστηριότητα και κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα, ασκώντας χαλαρωτική επίδραση στη μήτρα.

Οποιος και αν είναι ο μηχανισμός, το μόνο βέβαιο είναι ότι η θέρμανση ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Μαρτίου του Obstetrics & Gynaecology.

Ο Gerson Weiss, ένας γιατρός του New Jersey, προσθέτει ότι η ζέστη μπορεί να επιδρά στη δραστηριότητα των ορμονών, που προκαλούν τη σύσπαση της μήτρας. ‘Η ζέστη είναι αγγειοδιασταλτική και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να αντιδρά απέναντι στους παράγοντες που προκαλούν σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων και επέρχεται συστολή των μυών’, εξηγεί ο Δρ. Weiss.

Η μελέτη

Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν μία ζεστή κομπρέσα και έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο εμφάνισαν την ίδια ανακούφιση από τον πόνο, τόσο με εκείνες τις γυναίκες που έλαβαν μόνο 400 mg ιβοπρουφαίνης για τρεις φορές την ημέρα, όσο και μ’ εκείνες που χρησιμοποίησαν και τις δύο μεθόδους, δηλαδή έβαλαν και ζεστή κομπρέσα και έλαβαν και παυσίπονο.

Τα αποτελέσματα

Επιπλέον οι γυναίκες ανέφεραν ότι, κατά τη διάρκεια των δύο ημερών που διήρκεσε η μελέτη, εμφάνισαν πιο γρήφορη βελτίωση των συμπτωμάτων όταν χρησιμοποιούσαν και τις δύο μεθόδους, δηλαδή τόσο τη ζέστη όσο και την ιβοπρουφαίνη, σε σύγκριση με εκείνες που χρησιμοποιούσαν μόνο ιβοπρουφαίνη.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν και τις δύο θεραπείες ανέφεραν ανακούφιση από τον πόνο μέσα σε 90 λεπτά, ενώ εκείνες που χρησιμοποιούσαν μόνο την ιβοπρουφαίνη, χωρίς τη ζέστη, ένοιωσαν ανακούφιση περίπου μετά από τρεις ώρες.

Οι εκτιμήσεις

Η θεραπεία με τη ζεστή κομπρέσα είναι μία μη φαρμακευτική αντιμετώπιση η οποία θα μπορούσε να είναι πιο χρήσιμη για εκείνες τις γυναίκες που έχουν αντενδείξεις στη συστηματική λήψη αναλγητικών από το στόμα.’ Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατάληξε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ. Mark D. Akin από το Health Quest Therapy and Research Institute στο Austin του Τέξας .

Ο Δρ. Roger P. Smith, επίσης ένας από τους συγγραφείς της ίδιας μελέτης και γιατρός στο Truman Medical Center, του Κάνσας στο Μισσούρι, αναφέρει ότι ‘για πολλές γενιές η ζέστη έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία και αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου, είτε με θερμοφόρες, που χρησιμοποιούσαν ζεστό νερό, είτε με ηλεκτρικές θερμοφόρες.

Αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν ήταν πάντα πρακτικές, αφενός γιατί στις θερμοφόρες νερού, το νερό κρύωνε πολύ γρήγορα, αφετέρου γιατί στις ηλεκτρικές θερμοφόρες οι γυναίκες ήταν αναγκασμένες να παραμένουν καθηλωμένες από ένα καλώδιο και μία ηλεκτρική πρίζα.

Αλλά η νέα τεχνολογία που διαθέτει αυτοθερμενόμενες συσκευές επιτρέπει πλήρη κινητικότητα και αυτονομία της γυναίκας, σε συνδυασμό με παροχή συνεχόμενης ζέστης’. Σημειωτέον ότι η μελέτη αναφέρει πως ορισμένοι από τους συγγραφείς της μελέτης συνεργάζονται με την Procter and Gamble, την εταιρία που προμηθεύει αυτές τις συσκευές θέρμανσης, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση