Μήνυση για τις συνέπειες από το Τσερνόμπιλ

Μήνυση κατά αγνώστου για “μόλυνση” μετά το πέρασμα του νέφους του Τσερνόμπιλ πάνω από τη Γαλλία, τον Απρίλιο του 1986, θα καταθέσει η Γαλλική Ενωση Ασθενών του Θυροειδούς, όπως ανακοίνωσε η δικηγόρος της ένωσης.

Η κ. Κριστιάν Κυρτίλ, επικουρούμενη από την Επιτροπή Ερευνών και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Ραδιενέργεια CRII-RAD, θα καταθέσει τη σχετική μήνυση στο δικαστήριο την Πέμπτη, 1η Μαρτίου, συνοδευόμενη από περίπου 50 ασθενείς.

Οι ασθενείς, που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας, προσεβλήθησαν από καρκίνο ή άλλες παθήσεις του θυροειδούς και αποδίδουν την εμφάνιση της ασθένειάς τους στα ραδιενεργά σωματίδια, τα οποία μεταφέρθηκαν με το ραδιενεργό σύννεφο, που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1986, αμέσως μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ.

Η μήνυση, που συνοδεύεται από έναν λεπτομερή φάκελλο 150 σελίδων με στοιχεία, περιλαμβάνει οξείες εκφράσεις εναντίον των γαλλικών αρχών για “ανεπάρκεια στην προστασία του γαλλικού πληθυσμού γενικώτερα και των ευπαθών ομάδων ειδικώτερα”.

Η δικηγόρος παραθέτει τρείς τύπους ευθυνών της κυβέρνησης: την παραπληροφόρηση του πληθυσμού τη στιγμή της πυρηνικής έκρηξης, την άρνηση να εφαρμόσει τις γαλλικές και ευρωπαϊκές διατάξεις, την έλλειψη κινητοποίησης του πληθυσμού να αυτοπροστατευθεί έναντι των κινδύνων από τις μικρές δόσεις ακτινοβολίας.

“Εκείνο που επιθυμούμε είναι μέσα από την παρούσα μήνυση και μία πιθανή δίκη να θέσουμε το ζήτημα της προστασίας, κυρίως των παιδιών και των εγκύων γυναικών, γιατί δεν είμαστε ασφαλείς από κάποιο άλλο επεισόδιο”, τονίζει η κ. Σαντάλ Λ’Ουάρ, πρόεδρος της γαλλικής ένωσης ασθενών θυροειδούς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση