Οστεοπόρωση, καρκίνος του μαστού και εμμηνόπαυση

Οι δραματικές αλλαγές που επέρχονται στον οργανισμό της γυναίκας κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οδηγούν, σε μεγάλο ποσοστό, στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή ακόμα και καρκίνου. Οπως επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κρεατσάς, με αφορμή μεγάλη διεθνή έρευνα σε 7.705 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ‘μολονότι, η μία στις 2 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα προσβληθεί από οστεοπόρωση, οι οκτώ στις 10 δεν έχουν την αίσθηση του προσωπικού τους κινδύνου για την νόσο’.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 έως 500.000 γυναίκες πάσχουν από οστεοπόρωση και υποφέρουν από τις συνέπειες της, ενώ το 65% των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού σημειώνονται μετά την ηλικία των 50 ετών, λόγω των ορμονικών αλλαγών που επέρχονται.

Ο κ. Γ. Κρεατσάς πρόσθεσε ότι πλέον οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης περιορίζονται σημαντικά για τις γυναίκες που περνούν αυτό το στάδιο, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για τον τρόπο πρόληψης της οστεοπόρωσης και του καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η νέα θεραπευτική προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, σε μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες με τη χορήγηση του γνωστού φαρμάκου ραλοξιφαίνη (Evista), αποτελεί ασπίδα προστασίας και για τον καρκίνο του μαστού, που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση.

Η θεραπεία για την οστεοπόρωση μείωσε κατά 72% τον κίνδυνο εμφάνισης διηθητικού καρκίνου του μαστού και κατά 84% τον κίνδυνο εμφάνισης νέων περιστατικών του οιστρογονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς αυτή η μορφή καρκίνου είναι όχι μόνο η πλέον συχνή στις γυναίκες αλλά και η πιο επικίνδυνη για την ζωή τους.

Παράλληλα, από συνεχιζόμενη εδώ και τέσσερα χρόνια έρευνα στο τμήμα εμμηνόπαυσης της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, διευθυντής της οποίας είναι ο καθηγητής κ. Γ. Κρεατσάς, εξήχθησαν εντυπωσιακά αποτελέσματα για την δράση της ραλοξιφαίνης, σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η ανάγκη πρόληψης της οστεοπόρωσης γίνεται επιτακτική αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο το 1/3 των οστεοπορωτικών ασθενών επανακτούν την αρχική τους κινητικότητα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% χρειάζεται βοήθεια στο περπάτημα και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Οι υπόλοιπες γυναίκες μένουν ανάπηρες, ενώ η θνησιμότητα που συνδέεται με την οστεοπόρωση κυμαίνεται τον πρώτο χρόνο από 6 έως 20% και τον δεύτερο χρόνο αυξάνεται επιπλέον κατά 13%.

Οι επιστήμονες στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στην πρόληψη του καρκίνου μετά τα νεότερα ευρήματα, που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο Journal of the American Medical Association (JAMA) και στο περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment, τα οποία φανερώνουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χρησιμοποίησαν ραλοξιφαίνη συνέχισαν να παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς θεραπείας.

Σημειώνεται ότι η ραλοξιφαίνη, που κατατάσσεται στους εκλεκτικούς ρυθμιστές του οιστρογονικού υποδοχέα, είναι το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την θεραπεία και την πρόληψη της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης που ερευνάται παράλληλα ως προς την ικανότητα του να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση