Οι star του σινεμά επηρεάζουν τους εφήβους υπέρ του καπνίσματος

Καπνίζοντας ο Τζον Τραβόλτα μπορεί να φαίνεται πιο ήρεμος, η Σάρον Στόουν πιο σέξι και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο πιο προκλητικός. Οποιαδήποτε είναι η εντύπωση που οι ηθοποιοί δίνουν, μέσω των χαρακτήρων που υποδύονται στους ρόλους τους, η επιρροή που ασκούν στους έφηβους είναι μεγάλη, κάνοντας το κάπνισμα πράγματι επιθυμητό, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.

“Εάν σ’έναν έφηβο αρέσει ένας κινηματογραφικός αστέρας που καπνίζει, αυτό πιθανά να τον επηρεάσει υπέρ του καπνίσματος και πιο πιθανά να τον κάνει καπνιστή”, δήλωσε η Τζένιφερ Τικλ, ψυχολόγος του Κολεγίου Ντάρμουθ στο Νιού Χαμσάιρ.

Ο Τραβόλτα, η Στόουν και ο Ντι Κάπριο είναι δημοφιλείς αστέρες, που υποδύθηκαν καπνιστές σε πολλούς ρόλους τους, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οσο περισσότεροι είναι αυτοί οι ρόλοι, τόσο πιο πολύ επηρεάζουν τους θαυμαστές τους, κάνοντας το κάπνισμα αποδεκτό. Το κάπνισμα είναι από τις σοβαρότερες αιτίες πρόωρου θανάτου.

“Υπάρχει σίγουρα σχέση μεταξύ του θαυμασμού για έναν σταρ που καπνίζει και της επιθυμίας για κάπνισμα”, είπε η Τικλ. Οι ερευνητές ρώτησαν τουλάχιστον 6.000 εφήβους, σε λύκεια αγροτικών περιοχών της Νέας Αγγλίας, για το κάπνισμα και τους αγαπημένους τους ηθοποιούς. Οι έφηβοι των οποίων οι αγαπημένοι αστέρες κάπνιζαν στη μεγάλη οθόνη, φάνηκαν πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα, σε σχέση με τους έφηβους των οποίων τα ινδάλματα επιλέγουν ρόλους μη καπνιστών.

Οι περισσότεροι αμερικανοί έφηβοι βλέπουν κατά μέσο όρο δύο ταινίες την εβδομάδα. Το 57% των χαρακτήρων στις ταινίες, την περίοδο 1990-1996, κάπνιζαν. Οι μαθητές ανέφεραν 43 αστέρες ως τους πιο αγαπημένους, από τους Τομ Κρουζ και Μεγκ Ράιαν έως τους Σον Κόνερι και Γκόλντμπεργκ. Το 42% των σταρ υποδύθηκαν τους καπνιστές σε μια ή και περισσότερες ταινίες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση