Μεταβολικές ενώσεις βακτηρίων στον Αρη

Την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Αρη αποδεικνύουν πιθανώς τα νέα στοιχεία που ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε δείγματα του προερχόμενου από τον ‘κόκκινο πλανήτη’, μετεωρίτη ALH-1000, όπως αποκαλύπτουν ειδικοί της ΝΑΣΑ, στο περιοδικό Proceedings της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν στη σύνθεση του μετεωρίτη αλυσίδες κρυστάλλων μαγνητίτη, ένα φυσικό μαγνητικό οξείδιο του σιδήρου, ένωση που δεν μπορεί να δημιουργήθηκε από άλλη αιτία, παρά μόνον από ζωντανούς οργανισμούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

‘Μία τέτοια αλυσίδα μαγνητών έξω από κάποιο έμβιο οργανισμό θα αποτύγχανε αμέσως να δημιουργήσει συμπαγείς ομάδες, εξαιτίας των μαγνητικών δυνάμεων’, προσθέτει ο ίδιος. Απεναντίας, οι επιστήμονες θεωρούν πως οι αλυσίδες δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό οργανισμών που μπορούσαν να τις διατηρήσουν σε σειρά. ‘Το αποτέλεσμα μοιάζει σαν μία αλυσίδα μαργαριτάρια’, τονίζει ο κ. Ι. Φρίντμαν επιστήμονας στο κέντρο ερευνών ‘Ειμς στο Μόφετ Φίλντς της Καλιφόρνιας.

Επίσης οι επιστήμονες του Ειμς βρήκαν πως οι αλυσίδες είναι ισομεγέθεις, δεν έχουν καμμία επαφή η μία με την άλλη και είναι ελαφρώς κεκλιμένες, στοιχεία που ενισχύουν την πεποίθηση ότι έχουν βιολογική προέλευση.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι αλυσίδες αυτές χρησίμευαν στον προσανατολισμό κατά την κίνηση των βακτηρίων. Και φυσικά οι κρύσταλλοι παρέμειναν αναλλοίωτοι στον μετεωρίτη και μετά τον θάνατο του φέροντος οργανισμού.

Οι ειδικοί της ΝΑΣΑ υπολογίζουν πως οι αλυσίδες εναποτέθηκαν στη σύνθεση του βράχου πριν από 3.9 δις χρόνια, κατά τη σύγκρουση ενός αστεροειδούς με τον Αρη. Μάλιστα, πιστεύουν ότι η σύγκρουση στάθηκε η αιτία για τον θάνατο των οργανισμών που έφεραν τους κρυστάλλους.

Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσες πολλές αλυσίδες πάνω σε μία πέτρα βάρους μικρότερου των δύο κιλών, αποδεικνύει πως οι οργανισμοί αυτοί ήσαν πολύ διαδεδομένοι στην επιφάνεια του ‘κόκκινου πλανήτη’. Επιπλέον δεδομένου ότι τα βακτηρίδια που χρησιμοποιούν τον μαγνητισμό έχουν ανάγκη από λίγο οξυγόνο, η παρουσία τους στον Αρη σήμαινε πως οργανισμοί που χρησιμοποιούσαν τη φωτοσύνθεση, ακριβώς όπως τα φυτά, ζούσαν στον Αρη πριν από 3.9 δις χρόνια.

Η σύγκρουση έστειλε τον μετεωρίτη στο σύμπαν και κατόπιν αυτός έπεσε στη Γη, πριν από 15.000 χρόνια, σε κάποιο σημείο της Ανταρκτικής, στην οποία ανακαλύφθηκε το 1984.

Σε άλλη έρευνα, που επίσης δημοσιεύεται στο περιοδικό, και η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του διαστημικού κέντρου στο Χιούστον του Τέξας, φαίνεται πως οι κρύσταλλοι μαγνητίτη που βρέθηκαν στον μετεωρίτη είναι παρόμοιοι με εκείνους που έχουν εντοπισθεί σε βακτηρίδια που ακόμη ζούν στη Γη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση