Η υπερκατανάλωση υπνωτικών κρύβει κινδύνους

Η υπερκατανάλωση υπνωτικών  κρύβει κινδύνουςΗ γεμάτη ένταση και άγχος καθημερινή ζωή, η έλλειψη συγκεκριμένου προγράμματος και η απουσία τρόπων χαλάρωσης και φυγής, έχουν καταστήσει την αϋπνία ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να έχουν καταφύγει στην εύκολη λύση του υπνωτικού χαπιού, με στόχο την επίτευξη του επιθυμητού ύπνου. Μια λύση που κρύβει πολλούς κινδύνους. Κινδύνους που αφορούν, όχι μόνον τους πάσχοντες από ψυχολογικά, αναπνευστικά ή καρδιακά νοσήματα, αλλά και τους υγιείς. Με το μείζον αυτό θέμα, ασχολήθηκε η MIND, μια φιλανθρωπική βρετανική οργάνωση, που έχει ως αντικείμενο την προφύλαξη της ψυχικής υγείας των Βρετανών.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία που δίνει είναι συγκλονιστικά: Μόνον στη Βρετανία έχουν καταμετρηθεί 16.000.000 συνταγογραφήσεις υπνωτικών χαπιών, παρά την αντίθετη οδηγία που εξεδόθη το 1988. Οι περισσότεροι ασθενείς προμηθεύονται τα χάπια μετά από συμβουλή γνωστών, φίλων και όχι μετά από εξέταση από ειδικό. Και δια κόπτουν απότομα την αγωγή, χωρίς να είναι ενήμεροι για τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων στέρησης.

Η εξάρτηση

Ο χρήστης αυτών των χαπιών μπορεί να παρουσιάσει εξάρτηση μετά από χρήση μόλις 2 εβδομάδων. Τα συμπτώματα της στέρησης που μπορούν να παρουσιαστούν, μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και να κυμαίνονται από τρόμο και ρίγη, έως την εμφάνιση παραισθήσεων, παράνοιας και επιληπτικών κρίσεων.

Το πιο σημαντικό είναι, ότι η χρήση αυτών των χαπιών, συνήθως καλύπτει το υποκείμενο πρόβλημα που προκαλεί την αϋπνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχει κατάθλιψη και η χρήση των υπνωτικών χαπιών, δημιουργεί λανθασμένη εικόνα και εμποδίζει την αποτελεσματική θεραπεία που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η αναδιάρθρωση του τρόπου ζωής. Για όλους αυτούς τους λόγους, το MIND εξέδωσε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο ” Υπνωτικά χάπια – Κατάρα ή Θεραπεία της αϋπνίας”.

Ο σωστός τρόπος

Συγκλίνουσες μελέτες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η καταπολέμηση της χρόνιας αϋπνίας θα πρέπει να ξεκινάει από την μεταβολή κάποιων κακών συνηθειών, που συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη συγκεκριμένου προγράμματος όσον αφορά στον ύπνο.

Συμφωνούν ότι ο περιορισμός του καφέ και του αλκοόλ, η καθημερινή άσκηση για την καταπολέμηση του στρες, η αποφυγή της τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο και το καθορισμένο ωράριο, όσον αφορά στον ύπνο, θα πρέπει να αποτελούν τα πρώτα βήματα, πολύ πριν από τα υπνωτικά χάπια.

Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η εύκολη λύση δεν είναι πάντα και η καλύτερη. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα υπνωτικά χάπια, εκτός του ότι δεν αποτελούν πανάκεια για κάθε είδος αϋπνίας, κρύβουν και αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση