H πρώτη μεταμόσχευση ήπατος χωρίς μετάγγιση αίματος

Ενα αγόρι 7 μηνών από την Αϊόβα έλαβε τμήμα συκωτιού από τη γιαγιά του, σε μια εγχείρηση που χαρακτηρίστηκε από την απουσία μετάγγισης. Συγκεκριμένα, στις 7 Φεβρουαρίου, στο Νοσοκομείο Παίδων του Los Angeles, μεταμοσχεύτηκε τμήμα από το συκώτι της κ. Vicky Rush στον επτάμηνο εγγονό της, Aiden Michael Rush.

Η ιδιαιτερότητα της επέμβασης έγκειται στο ότι αυτή έγινε χωρίς να χρησιμοποιηθεί αίμα από άλλον δότη, καθ’ότι οι γονείς του παιδιού είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Η επέμβαση αυτή είναι η πρώτη στο είδος της και πιστεύεται ότι θα επακολουθήσουν και άλλες.

“Από τώρα και στο εξής, η συγκεκριμένη διαδικασία θα τηρείται σε κάθε παιδί με στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση των προϊόντων αίματος” δήλωσε ο δρ Yuri Genyk, μέλος της χειρουργικής ομάδας.

Ο μικρός Aiden γεννήθηκε με ατρησία χοληφόρων, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απόφραξη του χοληφόρου δένδρου. Η χολή λιμνάζει μέσα στο ήπαρ και το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του παρεγχύματος του συκωτιού. Το παιδί παρουσιάζει ηπατική ανεπάρκεια και πολύ βαθύ ίκτερο. Χωρίς μεταμόσχευση το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος του ασθενούς.

Χειρουργοί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο USC πήραν ένα τμήμα από το συκώτι της γιαγιάς του παιδιού, το οποίο θα επανέλθει στο φυσιολογικό του μέγεθος σε 6-8 εβδομάδες. Στη συνέχεια αυτό το μόσχευμα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου δόθηκε στο παιδί μέσα σε 6 ώρες.

Για να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης του παιδιού, οι χειρουργοί εφήρμοσαν διάφορες τεχνικές προκειμένου να αποφύγουν τις μεταγγίσεις, όπως το να δώσουν στο παιδί φάρμακα για να διεγείρουν την παραγωγή ερυθρών κυττάρων. Φυσιολογικά οι μεταμοσχεύσεις ήπατος στα μικρά παιδιά απαιτούν 2-3 μονάδες αίματος. Αυτό που έγινε στο μικρό Aiden ήταν η ανακύκλωση του αίματος του ίδιου του παιδιού, δηλαδή το αίμα που αφαιρείτο από το τραύμα, με ειδική διεργασία, επέστρεφε στο παιδί.

Δυο εβδομάδες μετά την επέμβαση, όλα πηγαίνουν καλά. Το χρώμα του παιδιού έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, το παιδί χαμογελάει και παίζει με τα παιχνίδια του. Η μητέρα του παιδιού δηλώνει, ότι για πρώτη φορά βλέπει το παιδί της καλόκεφο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Πενσυλβάνια, αποφάσιζε ότι όταν κάποιος δεν θέλει να μεταγγισθεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, δεν μπορεί να πιεσθεί να λάβει θεραπεία, ακόμη κι εάν κινδυνεύει η ζωή του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση