Θεραπευτική υποθερμία για την αντιμετώπιση του εμφράγματος

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ασθενής με μαζικό έμφραγμα μυοκαρδίου, υποβλήθηκε σε πετυχημένη θεραπευτική υποθερμία, με στόχο τη μείωση των αναγκών της καρδιάς σε οξυγόνο και τον περιορισμό του θανάτου των καρδιακών κυττάρων. Η επαναστατική αυτή μέθοδος δοκιμάστηκε στο Νοσοκομείο St. Vincent της Μελβούρνης και συνδύασε τη ιατρική γνώση με την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η μέθοδος

Πιο συγκεκριμένα, στον ασθενή, ηλικίας 51 ετών, εισήχθηκε ένας καθετήρας ανταλλαγής θερμότητας στην καρδιά. Σιγά σιγά η θερμοκρασία του αίματος έπεσε από τους 37 στους 33 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια ακολούθησε η τυπική αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση stent. Το “πάγωμα” του αίματος διήρκεσε 3 ώρες.

Το ερέθισμα

Αυτός ο καθετήρας ανταλλαγής θερμότητας δημιουργήθηκε με βάση τις πληροφορίες από τη βιομηχανία των υπολογιστών , που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές στους μικροεπεξεργαστές.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό της μεθόδου είναι ότι, η ψύξη του αίματος και η επακόλουθη επιβράδυνση της κυκλοφορίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα τις μειωμένες απαιτήσεις της καρδιάς σε οξυγόνο. Το επακόλουθο είναι ο περιορισμός της έκτασης του εμφράγματος. Αυτό θα βελτιώσει την πρόγνωση και θα δώσει παράλληλα και τον απαιτούμενο χρόνο για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η εκτιμήσεις

“Η διαδικασία προχώρησε κανονικά και ο ασθενής πηγαίνει καλά” δήλωσε ο δρ Robert Whitbourn, διευθυντής του τμήματος στεφανιαίας νόσου και καρδιακής έρευνας στο Νοσοκομείο St. Vincent της Μελβούρνης.

“Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πρώτης γραμμής θεραπεία. Ο στόχος είναι η διατήρηση ζωντανού, όσο περισσότερο καρδιακού ιστού μπορούμε, έτσι ώστε, ο ασθενής αργότερα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια”.

Το μέλλον

Αυτή η νέα μέθοδος αντιμετώπισης του εμφραγματία, πρόκειται σύντομα να δοκιμαστεί και στις ΗΠΑ, στο Νοσοκομείο William Beaumont στο Michigan, από τον δρ William O’Neill, διευθυντή του τμήματος παρεμβατικής καρδιολογίας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση