Βάλτε τον ήλιο στο πιάτο σας

Με τη φράση αυτή ο γνωστός δημοσιογράφος Γκαστόν Καρέ παρουσίασε στους αναγνώστες του στο Λουξεμβούργο την γαλλική έκδοση του βιβλίου “Ο πολιτισμός της Ελιάς, το ελαιόλαδο” του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 150 συνταγές μαγειρικής που έχουν σαν βάση το κρητικό λάδι.

Με άκρως ποιητικό τρόπο ο κ. Καρέ προβάλλει το ελληνικό ελαιόλαδο, ξεκινώντας από τη συμβολή του στην εξέλιξη του μινωϊκού και του ελληνικού πολιτισμού και καταλήγοντας στα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί σπουδαίο μυστικό υγείας για εκείνους που το καταναλώνουν.

Οσον αφορά τις αρετές του λαδιού, συνεχίζει ο κ. Καρέ ‘μαθαίνετε ότι το λάδι της ελιάς από την αρχαιότητα ήταν θείο ελιξήριο, προσφορά στους θεούς, γαστρονομική απόλαυση, ιαματική πανάκεια, η αιώνια ουσία με τις χίλιες αρετές’.

Οταν το 1947, μια ομάδα επιστημόνων επισκέφθηκε την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Κρήτη, είχε την έκπληξη να διαπιστώσει ότι οι φτωχοί, λόγω του πρόσφατου πολέμου, κάτοικοί της, διέθεταν καλύτερη υγεία από τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς της μεταπολεμικής περιόδου.

Οι κρητικοί είχαν λιγότερες καρδιακές παθήσεις, λιγότερους καρκίνους, αρθρίτιδες και είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από όλους τους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η μόνη εξήγηση βρίσκεται στην κρητική διατροφή, πλούσια σε λάδι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται στις αφροδισιακές ιδιότητες του ελαιόλαδου, χρησιμοποιώντας παραφρασμένη μια ελληνική παροιμία. Το λάδι της ελιάς εκτός των άλλων αρετών είναι και αφροδισιακό.

Οι Ελληνες το ξέρουν καλά γι’αυτό λένε και μια παροιμία: ‘Φάε βούτυρο για να κοιμηθείς όπως ένας ασβός. Φάε λάδι κι έλα ένα βράδυ’, γράφει μεταξύ άλλων καταγοητευμένος ο κ. Καρέ, από το βιβλίο, του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη, το οποίο αποτελεί διαφήμιση ενός ελληνικού και μεσογειακού προϊόντος και μιας καθαρά ελληνικής διατροφής, που ταυτίζεται όλο και πιο πολύ στη συνείδηση του κόσμου, με την αυθεντική υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση