Εξέταση με ξύδι στον τράχηλο της μήτρας για προκαρκινική διάγνωση

Εξέταση με ξύδι στον τράχηλο της μήτρας για προκαρκινική διάγνωσηΕνα εργαστηριακό τεστ ειδικό για τον ιό των κονδυλωμάτων σε συνάρτηση με την επισκόπηση του τραχήλου της μήτρας μετά από πλύση με ξύδι, είναι δυνατόν να αναγνωρίσει τις προκαρκινικές βλάβες, μειώνοντας παράλληλα και τον αριθμό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές από το Νοσοκομείο Johns Hopkins και από το Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε. Είναι γνωστό ότι ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV) αποτελεί αίτιο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Την τελευταία δεκαετία η επίπτωση του ιού, ειδικά στις νεαρές γυναίκες, γνωρίζει σημαντική αύξηση. Το πρόβλημα αυτό είναι οξύτερο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου μόνο το 5% εξετάζεται τακτικά από γυναικολόγο ( το ποσοστό στο Δυτικό κόσμο αγγίζει το 70%), με αποτέλεσμα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας να σκοτώνει 200.000 γυναίκες κάθε χρόνο.

Η έρευνα

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του International Journal of Gynecology & Obstetrics, εξετάστηκαν 2199 Αφρικανές νοσοκόμες σε 15 Νοσοκομεία στην Ζιμπάμπουε, ηλικίας 25 -55 ετών, σεξουαλικά ενεργείς. Μόνον το 15% είχε κάνει κολπική εξέταση πιο πριν. Η έρευνα περιελάμβανε διάφορους συνδυασμούς εξετάσεων: τεστ για HPV, τεστ ΠΑΠ, επισκόπηση του τραχήλου και όπου χρειαζόταν κολποσκόπηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός επισκόπησης και εξέτασης ειδικής για τον ιό των κονδυλωμάτων απεκάλυψε προκαρκινική νόσο στο 63% (132/208) από τις γυναίκες που τελικά εμφάνισαν καρκίνο. Το αντίστοιχο ποσοστό του συνδυασμού τεστ ΠΑΠ – τεστ για κονδυλώματα ήταν μόλις 40% (84/208) και του συνδυασμού τεστ ΠΑΠ – επισκόπησης ήταν 36% (75/208).

Παράλληλα με τον πρώτο συνδυασμό μειώθηκε σε ποσοστό που έφθανε το 62%, ο αριθμός των ψευδώς θετικών διαγνώσεων. Αυτές είναι πολύ συχνές στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες η διάγνωση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην επισκόπηση.

Το μυστικό στην όλη διαδικασία έγκειται στην πλύση, από πριν, της επιφάνειας του τραχήλου με ξύδι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η προκαρκινική βλάβη να μετατρέπεται σε άσπρη, πράγμα που κάνει την όλη διαδικασία αποτελεσματική. Εάν αυτό συνδυαστεί με το τεστ για τον ιό των κονδυλωμάτων, η πιθανότητα ψευδών θετικών αποτελεσμάτων ελαχιστοποιείται.

Τα συμπεράσματα

Ο δρ Paul D. Blumenthal, MD, MPH, κύριος ερευνητής και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο Johns Hopkins λέει ότι ” αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Αυτό που απομένει είναι η τελειοποίηση της εξέτασης. Ο στόχος είναι μια εξέταση που θα κάνει διάγνωση είτε όταν υπάρχουν θετικά επισκοπικά ευρήματα, είτε όταν το HPV τεστ θα είναι θετικό.

Πάνω από όλα όμως, στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό που απαιτείται είναι ένα εύκολο, γρήγορο και αξιόπιστο τεστ, που θα μοιάζει στα τεστς εγκυμοσύνης και το οποίο θα βοηθήσει τις γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο να διαγνώσουν γρήγορα και με αξιόπιστο τρόπο το πρόβλημά τους”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση