Παχυσαρκία και κοινωνία

Ο ψυχοκοινωνικός καταναγκασμός και ο στιγματισμός που υφίστανται τα παχύσαρκα άτομα, αλλά και η επίθεση που δέχονται από τη βιομηχανία αδυνατίσματος, ήταν θέματα τα οποία συζητήθηκαν σε στρογγυλό τραπέζι την πρώτη ημέρα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που πραγματοποιείται από τις 15 μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου στο Hilton.

Τα παχύσαρκα άτομα οδηγούνται σε καταστάσεις απομόνωσης, έντονου άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς και στην ανάπτυξη αισθημάτων απόρριψης και ενοχής. Η θεώρηση του παχύσαρκου ως ‘ψυχοκοινωνικά ασταθούς’ και ‘κοινωνικά ιδιόρρυθμου’ ατόμου βρίσκει γόνιμο έδαφος στα σημερινά ομογενοποιημένα αισθητικά πρότυπα.

Τα αισθητικά αυτά πρότυπα απαιτούν άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, το οποίο δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η τεχνολογική εξέλιξη δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι και η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί ανώδυνα, σύντομα και με μικρή προσπάθεια ανάλογα με τη θεραπεία κάποιας μέτριας βαρύτητας ασθένειας ή την εκτέλεση μιας χειρουργικής επέμβασης. Αυτά τόνισε σε ομιλία του ο εκπρόσωπος της κίνησης ενεργών πολιτών κ. Γεράσιμος Μπριστογιάννης.

Το παχύσαρκο άτομο στην προσπάθειά του να μειώσει το σωματικό του βάρος, παραπλανείται από τα, πολλά υποσχόμενα, μηνύματα των διαφημίσεων της βιομηχανίας αδυνατίσματος, με αποτέλεσμα να πληρώνει υπέρογκα ποσά και παράλληλα να μην επιτυγχάνεται η αναμενόμενη απώλεια βάρους.

Η παχυσαρκία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νόσος, απαιτεί ειδικούς επιστήμονες και ιατρούς που ασχολούνται με την παχυσαρκία προκειμένου το παχύσαρκο άτομο να μπορεί να βρει επιστημονική και υπεύθυνη υποστήριξη στο πρόβλημά του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση