UO 126: Μέσα στα κύτταρα η μάχη κατά της γρίπης

UO 126: Μέσα στα κύτταρα η μάχη κατά της γρίπηςΓερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο να καταπολεμήσουν τύπο της γρίπης, που ευθύνεται για εκατομμύρια περιστατικά κάθε χρόνο. Μία χημική ουσία που εμποδίζει τον τρόπο ανάπτυξης και διάδοσης του ιού στο σώμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας από την ασθένεια αυτή. Τα ήδη υπάρχοντα αντιγριπικά φάρμακα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, γιατί ο ιός της γρίπης έχει την ιδιότητα να μεταλλάσσεται ταχύτατα, παίρνοντας νέες μορφές. Η ουσία αυτή, γνωστή ως U0126, ενεργεί ενάντια στον ιό της γρίπης τύπου Α, ο οποίος προκαλεί περίπου το 65% των περιπτώσεων γρίπης σε όλο τον κόσμο.

Το πρόβλημα με τη γρίππη

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κλειδί της αποτελεσματικότητας αυτής της χημικής ουσίας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη γρίπη, αφού ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα του σώματος.

Ο δρ. Stephan Ludwig του Ινστιτούτου MSZ του Πανεπιστημίου του Würzburg ανέφερε ότι ‘Είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμήσουμε τον ιό της γρίπης με αντι-ιικούς παράγοντες ή με εμβόλια, γιατί αυτός διαφοροποιείται πολύ γρήγορα. Αποφασίσαμε να στραφούμε προς τις διαδικασίες και εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα μέσα στο κύτταρο’.

Πώς δρα το φάρμακο

Ενας ιός, όπως ο ιός της γρίπης τύπου Α δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μόνος του, έτσι εισβάλλει στα κύτταρα ενός ξενιστή (άνθρωπο ή ζώο). Στη συνέχεια, ο ιός, μην μπορώντας να πολλαπλασιαστεί από μόνος του, μιμείται τις κυτταρικές διεργασίες και χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του ξενιστού, αναπαράγεται.

Η διαδικασία αυτή της αντιγραφής, περιλαμβάνει μία πολύπλοκη αλυσίδα επικοινωνίας μέσα στο κύτταρο. Ο Δρ. Ludwig και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα τρόπο να διακόπτουν αυτή τη διαδικασία.

Θεωρητικά αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική ενάντια σε κάθε μορφή του ιού της γρίππης τύπου Α. Εάν η ανακάλυψη του δρ. Ludwig εκπληρώσει τις προσδοκίες του, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο.

‘Ο ιός της γρίπης θεωρείται ως μία από τις πιο μεγάλες μάστιγες στον κόσμο’, αναφέρει ο ερευνητής. Οι συνέπειές του ορισμένες φορές δεν εκτιμώνται απόλυτα γιατί τα θύματά του είναι είτε πολύ μεγάλης είτε πολύ μικρής ηλικίας και πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με τη λοίμωξη”. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Δρ. Ludwig και της ομάδας του δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cell Biology.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση