Η ημικρανία σχετίζεται με το τρόπο ζωής

Η ημικρανία, μια πάθηση που ταλαιπωρεί καθημερινά αρκετούς από τους συνανθρώπους μας, αφορά περισσότερο τις ανεπτυγμένες χώρες. Το άγχος, καθημερινές συνήθειες, όπως είναι η κατανάλωση σοκολάτας και αλκοόλ, η χρήση αντισυλληπτικών ενοχοποιούνται ως εκλυτικοί παράγοντες.

Στην Ελλάδα η συχνότητα ημικρανίας είναι περίπου 5-10%, ενώ στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη ανέρχεται περίπου στο 10-15%. Αυτές οι συχνότητες φαίνεται ότι είναι υψηλότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε ανθρώπους με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Αυτή η οπτική του προβλήματος της ημικρανίας θα απασχολήσει τη Διεθνή επιστημονική Συνάντηση, που θα λάβει χώρα αύριο στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα ‘Ημικρανία:Nέοι Ορίζοντες’, στην οποία θα εμφανιστούν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Συμπτώματα ημικρανίας

H ημικρανία είναι μία πάθηση που αφορά το 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ποιότητα ζωής. Υπάρχει πρόδρομο στάδιο, κατά το οποίο ο ασθενής μπορεί να έχει οπτικές παραισθήσεις (φωταψίες, μυιοψίες). Η αιτιολογία δεν σαφής, αλλά οι μέχρι σήμερα ενδείξεις συνηγορούν ότι πρόκειται για νόσημα αγγειακής αιτιολογίας.

Εκδηλώνεται με κρίσεις πονοκεφάλου, ο οποίος συνήθως “πάλλει”. Συνοδεύεται από ναυτία, εμέτους, ηχοφοβία, φωτοφοβία και γενική αδιαθεσία. Οι κρίσεις ημικρανίας διαρκούν από ώρες μέχρι και ημέρες και, κατά τη διάρκειά τους, ο πάσχων αδυνατεί να εργαστεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολύ συχνά, η ημικρανία συνυπάρχει με διαταραχές άγχους και μελαγχολίας, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα νοσηρότητας, που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση

Στη διεθνή επιστημονική συνάντηση, που θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο, στην οποία προεδρεύουν ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Βασιλόπουλος και η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας κ. Κλημεντίνη Καραγεωργίου, θα παρουσιαστούν νέα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά τη νοοτροπία για την ημικρανία. Ανάμεσα στα άτομα που θα συμμετέχουν στη συνάντηση θα είναι και ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Essen κ. Limmroth, καθώς και η ερευνήτρια Margarita Sanchez del Rio, από τη Μαδρίτη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση