Χλαμύδια: Ναι στην πρόληψη, όχι στην αφροδισιοφοβία

Χλαμύδια: Ναι στην πρόληψη, όχι στην αφροδισιοφοβίαΠρόσφατες επιστημονικές ανακοινώσεις μελετούν τη σχέση των χλαμυδίων με υπογονιμότητα και αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη από HIV. Τα χλαμύδια είναι ένα πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο τις περισσότερες φορές θεραπεύεται με επιτυχία με χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού. Με στόχο την περαιτέρω διευκρίνηση του επίμαχου ζητήματος, το Care επικοινώνησε με τον λοιμωξιολόγο κ. Μάριο Λαζανά (διευθυντή της Γ΄ Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός). Στην επικοινωνία που είχαμε ο κ. Λαζανάς μας είπε χαρακτηριστικά:

H λοίμωξη από χλαμύδια αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι το πιο συχνό αίτιο μη γονοκοκκικής λοίμωξης των γεννητικών οργάνων και η πιο συχνή εκδήλωση είναι η ουρηθρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με πόνο κατά την ούρηση, καύσο και τοπική φλεγμονή. Σε κάποιο ποσοστό η φλεγμονή γίνεται ανιούσα και στις μεν γυναίκες εκδηλώνεται με την εμφάνιση βλεννοπυώδους τραχηλίτιδας, σαλπιγγίτιδας, φλεγμονώδους νόσου της πυέλου και αυξημένης συχνότητας εξωμητρίων κυήσεων, στους δε άνδρες μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα. Είναι πάθηση, η οποία εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, θεραπεύεται πλήρως με την χορήγηση του σωστού αντιβιοτικού. Το πρόβλημα που δημιουργούν οι χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς συμπτώματα. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς δεν έχουν επίγνωση της πάθησής τους και μένουν χωρίς θεραπεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η λοίμωξη να μετατρέπεται σε χρόνια, δημιουργώντας παράλληλα κάποιες επιπλοκές.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο θα έλεγα, ότι είναι μια σημαντική μελέτη, η οποία προσπαθεί να ενημερώσει τις νέες κοπέλες σχετικά με τους κινδύνους της χλαμυδιακής λοίμωξης. Η νέες τεχνικές διάγνωσης που έχουμε στη διάθεσή μας, μεταξύ των οποίων και η αναφερόμενη PCR, η οποία ουσιαστικά είναι ενδεικτική της επαφής του οργανισμού σε κάποια χρονική περίοδο με τα χλαμύδια και αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη μέθοδο διάγνωσης, κάνουν την έγκαιρη διάγνωση ακόμη πιο εύκολη. Στόχος η αποφυγή των χρονίων λοιμώξεων, οι οποίες σε μικρό ποσοστό μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες υπογονιμότητας στο ζευγάρι. Όσον αφορά τη σχέση της χλαμυδιακής λοίμωξης και της HIV λοίμωξης, θα ανέφερα ότι η χρόνια χλαμυδιακή λοίμωξη μπορεί να δημιουργήσει τοπικά μια πτώση της άμυνας του οργανισμού, καθιστώντας ίσως με αυτόν τον τρόπο, τους ασθενείς πιο ευαίσθητους σε μόλυνση από τον ιό HIV.

Το πρωτότυπο άρθρο

Χλαμύδια: Ναι στην πρόληψη, όχι στην αφροδισιοφοβίαΣκοπός της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Sexually Transmitted Infections, ήταν να εξετάσει την επιδημιολογία της χλαμυδιακής λοίμωξης, με στόχο να εκτιμήσει το διάστημα που απαιτείται για τον έλεγχο και να αναγνωρίσει τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για την εμφάνιση της λοίμωξης από χλαμύδια. Η μελέτη, που ήταν προοπτική και περιελάμβανε δείγμα 3860 σεξουαλικώς ενεργών γυναικών, με εύρος ηλικιών από 12-60 έτη, έγινε στο Νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, διήρκεσε 33 μήνες και αφορούσε 11904 επισκέψεις ασθενών. Για την εξέταση χρησιμοποίηθηκε η PCR (αλυσσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης).

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν από διαφορές ανάλογα με την ηλικία. Ανάμεσα στις 2073 γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 25 ετών, η λοίμωξη ανιχνεύθηκε σε ποσοστό 31,2%. Η ανάλογη επίπτωση στις 1787 γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών, ήταν 9,6%. Η εμφάνιση της πρώτης λοίμωξης, όπως και οι υποτροπές έγιναν, κατά μέσο, όρο 6 μήνες νωρίτερα στις ηλικίες κάτω των 25 ετών. Αυτές οι ηλικίες είχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την απόκτηση της λοιμώξης. Καθώς μια ευρεία γκάμα χλαμυδιακών λοιμώξεων βρέθηκε σε νεαρές ασυμπτωματικές γυναίκες κάτω των 25 ετών οι συγγραφείς συνιστούν έλεγχο για τη συγκεκριμένη λοίμωξη 2 φορές το χρόνο.

Είναι γεγονός, ότι η ύπαρξη κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει επίπτωση στην γενικότερη ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά του ασθενούς. Είναι ακόμη γεγονός, ότι το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των νοσημάτων είναι η πρόληψη. Η σωστή ενημέρωση είναι ένα σημαντικό όπλο, αλλά οι υπερβολές μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην αφροδισιοφοβία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση