Εισπνεόμενη ινσουλίνη

Οι ενέσεις ινσουλίνης σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. Αυτό είναι το συμπέρασμα αμερικάνικης έρευνας που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet”. Η ζωή των διαβητικών και ιδιαίτερα αυτών που πάσχουν από νεανικό σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να γίνει σύντομα πολύ πιο εύκολη με την αντικατάσταση των πολλαπλών καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης που χρειάζεται να κάνουν με τη λήψη ινσουλίνης δια της αναπνευστικής οδού. Πολλοί διαβητικοί χρειάζεται να κάνουν τρεις ή περισσότερες ενέσεις ινσουλίνης ημερησίως για να μπορέσουν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή δυσκολία, εξάρτηση και σε μερικές περιπτώσεις την εμφάνιση επιπλοκών στο σημείο της ένεσης. Ο διαβητικός χρειάζεται ιδαίτερη εκπαίδευση και το κόστος θεραπείας αυξάνεται. Όμως το ίδιο αποτελεσματική με την ινσουλίνη που λαμβάνεται με ενέσεις μπορεί να είναι και η ινσουλίνη που εισπνέεται μέσω μια μικρής συσκευής, η οποία θα μπορούσε να διατεθεί ευρέως στην αγορά μέσα σε λίγα χρόνια, όπως δείχνουν τα πορίσματα νέας έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην “Lancet”.

Οι αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν την ινσουλίνη υπό μορφήν εναιωρήματος εισπνεομένου από το στόμα με την ινσουλίνη που λαμβάνεται με ενέσεις σε πάσχοντες από νεανικό σακχαροδιαβήτη οι οποίοι είναι εξαρτώμενοι σε καθημερινή βάση από την ινσουλίνη την οποία δεν παράγει ο οργανισμός τους. Οι 73 πάσχοντες από νεανικό σακχαροδιαβήτη που μετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Οι μισοί λάμβαναν την ινσουλίνη που χρειάζονταν δυο ή τρεις φορές ημερησίως με τον κλασικό τρόπο των ενέσεων, ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν ινσουλίνη δια της αναπνευστικής οδού πριν από τα γεύματα και σε ενέσιμη μορφή μόνον πριν από τον βραδινό ύπνο. Επειτα από 12 εβδομάδες έγιναν ακριβείς μετρήσεις και στις δυο ομάδες των ασθενών για να διαπιστωθεί αν έχει ελεγχθεί το επίπεδο σακχάρου στο αίμα των ασθενών και αν είναι αποτελεσματική η ινσουλίνη δια της αναπνευστικής οδού. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών ήταν τα ίδια και στις δυο ομάδες των ασθενών.

“Από τότε που ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη, στις αρχές τις δεκαετίας του 1920, όλοι ρωτούσαν ‘δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς ενέσεις;’ Οι άνθρωποι δοκίμασαν κάθε δυνατό τρόπο. Ομως αυτός είναι ο πρώτος που φαίνεται ότι θα είναι και εμπορικά βιώσιμος. Θα αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική λύση. Η ινσουλίνη αυτή θα αντικαταστήσει ενδεχομένως την ένεση που κάνουν οι διαβητικοί πριν από το κάθε γεύμα”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ ο Τζέι Σκάιλερ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. “Στο ερώτημα, αν μπορεί κανείς να λάβει αρκετή ινσουλίνη μέσω των πνευμόνων ώστε να μην χρειάζεται να κάνει ενέσεις πριν από τα γεύματα, η έρευνα αυτή απάντησε ναι”, κατέληξε ο Σκάιλερ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση