Μυϊκά κύτταρα από το πόδι αντικαθιστούν καρδιακά κύτταρα

Μυϊκά κύτταρα από το πόδι αντικαθιστούν καρδιακά κύτταραΓια πρώτη φορά στα χρονικά της σύγχρονης ιατρικής, οι γιατροί αντικατέστησαν νεκρό καρδιακό ιστό χρησιμοποιώντας έναν “επίδεσμο” φτιαγμένο από ζωντανά μυϊκά κύτταρα, που ελήφθησαν από το μηρό του ίδιου του ασθενούς. Η καρδιά παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι έχει σταθερό αριθμό κυττάρων από τη γέννηση του ανθρώπου. Μεγαλώνει αυξάνοντας το μέγεθος των κυττάρων που ήδη έχει. Παράλληλα τα καρδιακά κύτταρα έχουν κάποιες ιδιότητες (αυτοματία, διαφορές στη δομή) που εξασφαλίζουν την αυτόματη λειτουργία της καρδιάς. Καταστάσεις όπως είναι το οξύ εμφραγμα, οι λοιμώξεις και η καρδιακή ανεπάρκεια, προκαλούσαν μέχρι σήμερα ανεπανόρθωτη κατστροφή των μυοκαρδιακών κυττάρων. Ουσιαστικά, ο στόχος της έρευνας ήταν η αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων στην καρδιά, με άλλα ζωντανά.

Ο δρ. Philippe Menasche, γνωστός καρδιοχειρουργός στο νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι και οι συνεργάτες του, πήραν μυϊκά κύτταρα από το μηρό του ασθενούς και τα καλλιέργησαν, ώστε να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιουνίου του 2000, ένας 72χρονος άνδρας με σοβαρής μορφής καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο, δέχθηκε το μόσχευμα κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης στεφανιαίου bypass. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 800 εκατομμύρια από αυτά τα κύτταρα, σε νεκρό τμήμα του μυοκαρδίου του ασθενούς. Πέντε μήνες αργότερα, η παρακολούθηση με ηχοκαρδιογραφήματα και τομογραφίες ποζιτρονίου, δείχνει ότι τα κύτταρα αυτά συμπεριφέρονται σαν τυπικά καρδιακά κύτταρα, εκτελώντας φυσιολογική συσπαστική λειτουργία. Ο δρ. Philippe Menasche δήλωσε ότι ” έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει λειτουργικότητα στην περιοχή που έγινε η μεταμόσχευση και που πριν ήταν νεκρή”.

Η μελέτη αυτή έρχεται να ανανεώσει το ενδιαφέρον για την εναλλακτική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπαρκείας. Την τελευταία δεκαετία, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στο κατά πόσο η παρέμβαση στα γονίδια θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της ανεπαρκούσας καρδιάς. Η δυσκολία στη χρησιμοποίηση των γονιδίων και τα προβλήματα ασφάλειας που προέκυψαν, έστρεψαν το ενδιαφέρον στη μεταμόσχευση στο μυοκάρδιο κυττάρων από όργανα όπως είναι ο μυελός των οστών. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μακ Γκιλ του Μονρεάλ, πειραματίζονται στον ίδιο χώρο, χρησιμοποιώντας πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα από το μυελό των οστών. Αυτά τα κύτταρα έχουν την ιδιότητα καθώς αναπτύσσονται, να μετατρέπονται σε διάφορα είδη κυττάρων, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκονται. Τα πειράματα βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο δοκιμής στα ζώα. Σε 20 από τα 22 ποντίκια που δοκιμάστηκε η μεταμόσχευση, τα κύτταρα μετατράπηκαν σε βιώσιμο καρδιακό ιστό.

’λλοι ερευνητές του συγκεκριμένου ζητήματος, αναφέρουν ότι η παρούσα μελέτη είναι πολύ ελπιδοφόρα. Σύμφωνα με τον δρ. David Faxon, διευθυντή του καρδιολογικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ” η μελέτη δίνει υποσχέσεις, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί κλινικά σε ευρεία κλίμακα”. Η δρ. Rose Marie Robertson της Ιατρικής Σχολής του Vanderbilt στο Nashville, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μέχρι τώρα είναι “ένας σημαντικός νέος δρόμος για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση