Βόμβες ουρανίου: Πυρηνικά όπλα για τους Ελληνες Φυσικούς

Με ομόφωνη απόφαση ζητούν να απαγορευθεί η χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου για πολεμικούς σκοπούς και να αντιμετωπιστεί ως ραδιενεργό απόβλητο, ενώ απαιτούν την απόσυρση των βλημάτων με απεμπλουτισμένου ουρανίου από όλες τις χώρες και τον αποχαρακτηρισμό του DU ως συμβατικού όπλου και την ένταξή του στα πυρηνικά όπλα, η Ενωσης Ελλήνων Φυσικών μετά από ημερίδα που διοργάνωσε με την συμμετοχή των κορυφαίων επιστημόνων της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

Συγκεκριμένα σε δελτίο τύπου που μας απέστειλε το ΔΣ της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών αναφέρεται :

Στις 19/1/2001 πραγματοποιήθηκε στο Γεωλόγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με θέμα: “Oι οικολογικές και βιολογικές επιπτώσεις των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, σήμερα”

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 100 Φυσικοί, Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές των κορυφαίων Ιδρυμάτων της χώρας μας, καθώς και πολλοί φοιτητές, απλοί πολίτες και δημοσιογράφοι.
Στην ημερίδα μίλησαν εξέχοντες επιστήμονες, ειδικοί στα θέματα τοξικής και ραδιενεργού ρύπανσης:
Χ. Ζερεφός. Καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας Α.Π.
Πρόεδρος Βαλκανικής Ενωσης Φυσικών.
“Διακρατική μεταφορά αερίων ρύπων σε ειρήνη και πόλεμο”.
Κ. Παπαστεφάνου. Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Α.Π.
“Το απεμπλουτισμένο Ουράνιο και η αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον”
Α. Γεράνιος. Αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής Π.Α.
“Πυρηνική ενέργεια: κέρδος ή απώλεια;”
N. Κατσαρός. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
“Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας από τους βομβαρδισμούς των βιομηχανικών εγκαταστάσεων”.
Λ. Μαργαρίτης. Καθηγητής κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας Π.Α.
“Πρόσληψη ραδιενέργειας μέσω τροφικής αλυσίδας”
Σ. Ραψομανίκης. Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δ.Π.Θ. Διευθυντής Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας.
“Μετακίνηση ρυπογόνων νεφών”
Σ. Ευσταθόπουλος. Ακτινοφυσικός. Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας Π.Α.
“Κίνδυνοι και επιπτώσεις από την ραδιενέργεια των βομβών U-238 στο Κόσσοβο”.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα κατέληξαν ομόφωνα στα ακόλουθα συμπεράσματα:
· Είναι δεδομένη η αντίθεσή μας στον πόλεμο που διεξήχθη στη Γιουγκοσλαβία, ακόμη κι αν κάποιοι τον ονόμασαν, ή τον ονομάζουν “ανθρωπιστικό”. Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι “πράσινος” πόλεμος δεν μπορεί να υπάρξει.
· Οι άμεσες συνέπειες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία εξακολουθούν προφανώς να υφίστανται ακόμη, κατά κύριο λόγο, στην ίδια τη Γιουγκοσλαβία.
· Ταυτοχρόνως υπάρχουν συνέπειες που επηρεάζουν σήμερα, και μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα όχι μόνο τη χώρα αυτή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
· Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τοξικά απόβλητα, τα οποία με τις αέριες μάζες ή τους ποταμούς μεταφέρθηκαν και μόλυναν τεράστιες περιοχές.
· Η όλη συζήτηση για το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να συγκαλύψει τον κίνδυνο της τοξικής μόλυνσης.
· Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, δυστυχώς, συστηματικές μετρήσεις των τοξικών ρύπων και, κατά συνέπειαν, είναι αδύνατον να εκτιμηθεί ο πραγματικός κίνδυνος από αυτούς.
· Στον ελλαδικό χώρο, κατά τη διάρκεια του πολέμου, μόνο στη Θράκη μετρήθηκαν διοξίνες, φουράνια, κλοφέν, πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες και φθαλικά στην ατμόσφαιρα. Οι μετρήσεις και αναλύσεις έγιναν για μια περίοδο 3 μηνών. Μόνον 2 επεισόδια ρύπανσης επισημοποιήθηκαν. Την 8-9 Απριλίου 1999 και την 18-19 Απριλίου 1999. Οι αέριες μάζες τότε μεταφέρθηκαν από την εμπόλεμη περιοχή.
· Συνήθως χρησιμοποιούνται μοντέλα για να εξηγήσουν τις μετρήσεις. Αν δεν το επιτυγχάνουν, τα μοντέλα είναι λάθος και πρέπει να διορθωθούν. Μετρήσεις από άλλα εργαστήρια στην περιοχή της Ξάνθης δεν έγιναν για να στηρίξουν ανεξήγητες θεωρίες τους για προέλευση των ρύπων από χωματερή.
· Ο συνδυασμός των ρύπων που μετρήθηκαν υποδεικνύεει καύση πλαστικών, μεταφορά κλοφέν, καύση οικιών και αργού πετρελαίου. Οι ενώσεις αυτές δεν είναι υδατοδιαλυτές για να ανιχνευθούν σε ποταμούς και λίμνες.
· Το ότι δεν ανιχνεύθηκαν τέτοιοι ρύποι στη Θεσσαλονίκη δεν αναιρεί, γενικώς, την πιθανότητα επιβάρυνσης μέρους του ελλαδικού χώρου από τοξικές οργανικές ουσίες.
· Όσον αφορά το απεμπλουτισμένο ουράνιο, αυτό μπορεί να προέρχεται είτε από εργοστάσια επεξεργασίας ουρανίου, είτε από πυρηνικούς αντιδραστήρες και απόβλητα πυρηνικών εργοστασίων. Στη δεύτερη περίπτωση είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα ραδιενεργά και τοξικά ισότοπα (π.χ. πλουτώνιο).
· Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι, αυτό καθ’ αυτό, ραδιενεργό (με ραδιενέργεια χαμηλότερη του φυσικού ουρανίου, εάν βέβαια το τελευταίο βρεθεί συγκεντρωμάνο σε ίδιες ποσότητες). Ως αποτέλεσμα της έκρηξης ενός βλήματος με απεμπλουτισμένο ουράνιο, το βλήμα κονιορτοποιείται και το ουράνιο οξειδώνεται. Τα οξείδιά του μετά την έκρηξη διαχέονται στον αέρα και διασκορπίζονται στο έδαφος.
· Τα οξείδια απεμπλουτισμένου ουρανίου που διασκορπίσθηκαν στον αέρα μπορούν να διεισδύσουν στον ανθρώπινο οργανισμό με την αναπνοή. Από αυτή την άποψη έχουν διεισδύσει στον οργανισμό των ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στο σημείο της έκρηξης το πρώτο χρονικό διάστημα.
· Αυτά που βρίσκονται στο έδαφος μπορεί είτε να αναδιασκορπισθούν από τους ανέμους, είτε να διεισδύσουν στο έδαφος και να περάσουν μέσω των φυτών και των ζώων στην τροφική αλυσίδα.
· Πέραν των ραδιενεργών ιδιοτήτων του το οξείδιο του ουρανίου UO2 είναι και πολύ νεφροτοξικό.
· Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ακριβής χωροθέτηση των περιοχών που επλήγησαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ούτε γνωστές και συστηματικές μετρήσει που να έγιναν στη Γιουγκοσλαβία, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου, όσο και 1- 1/2 χρόνο μετά. Επομένως είναι ακόμη πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για τη ραδιενεργό μόλυνση της Γιουγκοσλαβίας.
· Κίνδυνο βεβαίως αποτελούν τα θραύσματα των βλημάτων, που υπάρχουν στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας και με τα οποία μπορούν να έλθουν σ’ επαφή, κατά κύριο, λόγο παιδιά. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός, ότι πολλά βλήματα έπληξαν ομοιώματα αρμάτων μάχης, με αποτέλεσμα να διεισδύσουν σε μεγάλο βάθος στο έδαφος.
· Εκτιμούμε ότι οι συνέπειες της ραδιενέργειας του απεμπλουτισμένου ουρανίου και των οξειδίων του θα εμφανισθούν μετά το 2004. Οι συνέπειες αυτές μπορεί να είναι εντονότερες λόγω του συνδυασμού πολλών παραγόντων.
· Όσονα αφορά την Ελλάδα, οι υπάρχουσες μετρήσεις δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη ραδιενέργειας από οξείδια απεμπλουτισμένο ουράνιο.
· Είναι αναμφισβήτητο γεγονος, ότι τόσο οι τοξικοί ρύποι, όσο και η ραδιενέργεια, έχουν τρομακτικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων και, κατά κύριο λόγο, των ανθρώπων της περιοχής που επλήγη. Για μας είναι αδιανόητη η απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής.
· Τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν τόσο στην τοξική, όσο και στη ραδιενεργό ρύπανση από οξείδια απεμπλουτισμένου ουρανίου καταδεικνύουν την υποκρισία των επιτιθέμενων, αφού όπως δέιξαμε, τις συνέπειες υφίστανται οι απλοί πολίτες της Γιουγκοσλαβίας και ειδικότερα οι κάτοικοι του Κοσόβου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
· Επισημαίνουμε το γεγονός, ότι η χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου έχει οικονομική και πολιτική σημασία, γιατί σε μια σειρά από χώρες, από τα εργοστάσια επεξεργασίας ουρανίου έχουν συσσωρευθεί 700.000 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου και πολλά απόβλητα πυρηνικών αντιδραστήρων και οπλοστασίων.
· Ως ελάχιστο απαιτούμε την απαγόρευση της χρήσης του απεμπλουτισμένου ορανίου για πολεμικούς σκοπούς και την αντιμετώπισή του ως ραδιενεργού αποβλήτου. Επομένως απαιτούμε την απόσυρση των βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο από όλες τις χώρες και τον αποχαρακτηρισμό του DU ως συμβατικού όπλου και την ένταξή του στα πυρηνικά όπλα.
· Ζητούμε συστηματοποίηση των μετρήσεων της ρύπανσης (ραδιενεργού και τοξικής), τόσο στη Γιουγκοσλαβία, όσο και στις γύρω χώρες. Παράλληλα πρέπει να συστηματοποιηθούν οι μετρήσεις στα τρόφιμα.
· Ζητούμε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή. Το κόστος αυτής της αποκατάστασης πρέπει να επιβαρύνει αυτούς που προκάλεσαν τη μόλυνση.

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2001

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση