Η κατάθλιψη βασανίζει τους ηλικιωμένους

Η κατάθλιψη είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ηλικιωμένων ανθρώπων, που ζουν στους οίκους ευγηρίας στην Ελλάδα καθώς ένα στα τέσσερα άτομα, που αναγκάζονται να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στα γηροκομεία, εμφανίζονται να πάσχουν από κατάθλιψη σοβαρής μορφής. Αν επιχειρήσει κανείς να καταγράψει τον αριθμό των ηλικιωμένων που παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης ακόμη και εκτός των οίκων ευγηρίας, τότε καταλήγει σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%, το οποίο μεταφράζεται σε 200.000 άτομα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν, κατά τη σημερινή, πρώτη μέρα των εργασιών του 5ου Συνεδρίου Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, με θέμα “Ιατροκοινωνικά προβλήματα της τρίτης ηλικίας”, το οποίο γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Οι ειδικοί γιατροί, που μίλησαν στο συνέδριο, επεσήμαναν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στη διάγνωση της κατάθλιψης των ηλικιωμένων καθώς, όπως είπαν το πιο σύνηθες σύμπτωμα αυτής της διαταραχής, που είναι η καταθλιπτική διάθεση δεν είναι τόσο χαρακτηριστικό όσο άλλα συμπτώματα, όπως η ανορεξία, η απώλεια βάρους, η αϋπνία και η απώλεια του ενδιαφέροντος για τη ζωή.

Η κατάθλιψη συνυπάρχει με διάφορα προβλήματα υγείας τα οποία δημιουργούν λειτουργική αναπηρία ή επηρεάζουν ψυχολογικά τον άρρωστο, συνεισφέροντας στην παθογένενεση της κατάθλιψης και προκαλώντας επιπλοκές στη θεραπευτική αντιμετώπιση της. Το ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ότι, τουλάχιστον στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις, τα καταθλιπτικά φαινόμενα αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική θεραπεία, σε ποσοστό, που φτάνει το 90%.

Στο συνέδριο συζητήθηκε, επίσης, η σχέση της τρίτης ηλικίας με την άθληση. Όπως τονίστηκε η συτηματική άσκηση βελτιώνει την ικανότητα για εργασία ή ψυχαγωγία, επιβραδύνει τη βιολογική φθορά των διαφόρων συστημάτων, ενισχύει την ψυχολογία και έτσι όχι μόνο παρατείνει τον χρόνο ζωής αλλά και βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση