Νέα καρδιοχειρουργική κλινική στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μοντέλο στον ελλαδικό αλλά και στο παγκόσμιο χώρο, χαρακτήρισε τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος. Σε συνέντευξη που δόθηκε, με την ευκαιρία των επίσημων εγκαινίων της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε πως η λειτουργία της Κλινικής, αποδεικνύει στην πράξη, τί σημαίνει υψηλή εξειδικευμένη τριτοβάθμια παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Ο διευθυντής της πανεπιστημιακής καρδιοχειρουργικής κλινικής καθηγητής κ. Γιώργος Μπουγιούκας είπε ότι από τις 20 Μαΐου 2000 που άρχισε η λειτουργία της μονάδας, μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, έγιναν με επιτυχία 55 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς και 15 εγχειρήσεις στους πνεύμονες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Μπουγιούκα στο πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης των ασθενών που χρησιμοποιείται από την Κλινική (Monitoring/Clinical Information System). Η παρακολούθηση των ασθενών της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής γίνεται μέσω ενός υπερσύγχρονου και πολύπλοκου δικτύου, το οποίο επεκτείνεται σε όλους τους χώρους της Κλινικής: στην αίθουσα Χειρουργείου, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στο Τμήμα Προεγχειρητικής και Μετεγχειρητικής Νοσηλείας και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της Κλινικής. Όπως τόνισε ο κ. Μπουγιούκας, η Πανεπιστημιακή Καρδιοχειρουργική Κλινική του Δημοκρίτειου, αποτελείται από τρεις υπερσύγχρονους χώρους : 1) μια αίθουσα χειρουργείου, κατάλληλα εξοπλισμένη για τη διενέργεια πάσης φύσεως καρδιοχειρουργικών και θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων, ως και ενδοσκοπικών επεμβάσεων, 2) μια ανεξάρτητη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έξι κλινών, κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για την άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών που υποβάλλονται σε εγχειρήσεις καρδιάς και θώρακα, και 3) ένα ανεξάρτητο Τμήμα (πτέρυγα) Προεγχειρητικής και Μετεγχειρητικής Νοσηλείας, 19 κλινών, με μια ενδιάμεση Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) 4 κλινών, ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για καρδιο- και θωρακοχειρουργικούς ασθενείς.

Επίσης, ένας καθορισμένος χώρος στην πτέρυγα των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου χρησιμοποιείται για τη διενέργεια των τακτικών εξωτερικών ιατρείων της κλινικής. Για τη λειτουργία της Κλινικής μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 1,1 δισεκατομμύρια δραχμές. Με τη μετεγκατάσταση στο Νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, δυναμικότητας 700 κλινών, η Καρδιοχειρουργική Κλινική θα διαθέτει δύο αίθουσες Χειρουργείου, μεγαλύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Τμήμα Προεγχειρητικής και Μετεγχειρητικής Νοσηλείας ασθενών. Από την πλευρά του, ο νομάρχης Έβρου κ. Γιώργος Ντόλιος, χαρακτήρισε υπόδειγμα για ολόκληρη τη χώρα τη λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής, σημειώνοντας πως αναβαθμίζει το σύνολο της παροχής περίθαλψης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση