Διαβήτης-Στεφανιαία νόσος: Επικίνδυνος συνδυασμός

Διαβήτης-Στεφανιαία νόσος:  Επικίνδυνος συνδυασμόςΜεγάλη έρευνα που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους διαβητικούς εκείνους που παρουσιάζουν και καρδιακές επιπλοκές. Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης και οι καρδαγγειακές παθήσεις αποτελούν δυο από τα πιο συχνά απαντούμενα ιατρικά προβλήματα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έρευνα, ο διαβήτης αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης της υγείας με τον διαβητικό ασθενή να κινδυνεύει από πολλές αιτίες. Οι πλέον άτυχοι όμως θεωρούνται εκείνοι από τους διαβητικούς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, που διήρκεσε 5 χρόνια, συμμετείχαν 91.285 άνδρες ιατροί. Το εύρος των ηλικιών κυμάνθηκε μεταξύ 40 και 84 ετών και οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε 4 ομάδες : την ομάδα αναφοράς που ήταν ελεύθερη διαβήτου και στεφανιαίας νόσου (82.247 άτομα), την ομάδα των διαβητικών (2.137 άτομα που είχαν διαβήτη και όχι στεφανιαία νόσο), την ομάδα των καρδιοπαθών (5.906 άτομα που είχαν στεφανιαία νόσο, αλλά όχι διαβήτη). Στην τελευταία ομάδα κατατάχθηκαν 815 άνδρες που είχαν διαβήτη και στεφανιαία νόσο ταυτόχρονα. Κατά τα 5 χρόνια της παρακολούθησης, υπήρξαν 3627 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1242 από στεφανιαία νόσο.

Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα με διαβήτη είχε σχετικό με την ηλικία κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, της τάξεως του 2,3. Ο σχετικός κίνδυνος στην ομάδα με στεφανιαία νόσο ήταν 2,2 και στην ομάδα που οι συμμετέχοντες είχαν ταυτόχρονα και διαβήτη και στεφανιαία νόσο ήταν 4,7. Ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο ήταν 3,3 στην ομάδα των διαβητικών ανδρών, 5,6 στην ομάδα των πασχόντων με στεφανιαία νόσο και 12,0 για τους άνδρες με στεφανιαία νόσο και διαβήτη. Από τα παραπάνω αποτελέσματα γίνεται φανερό, ότι ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι ο ίδιος για τα άτομα που πάσχουν μεμονωμένα από σακχαρώδη διαβήτη ή από στεφανιαία νόσο. Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να το έχουν οι ασθενείς που πάσχουν ταυτόχρονα από τα δυο αυτά νοσήματα. Σύμφωνα με την δρ. JoAnn E. Manson, υπεύθυνη της έρευνας, ” οι άνδρες με συνδυασμό διαβήτη και στεφανιαίας νόσου κινδυνεύουν 5 φορές παραπάνω να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 12 φορές παραπάνω από καρδιακή νόσο. Αυτοί οι σχετικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι στο γενικό πληθυσμό, με βάση το δεδομένο ότι η πρόσβαση στα ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας είναι ακόμη δυσκολότερη, όπως επίσης και η διάγνωση και η θεραπεία. Αυτά τα ευρήματα μας καλούν να έχουμε ακόμη πιο επιθετική πολιτική πρόληψης και θεραπείας του διαβήτη”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα Arch Intern Med 2001;161:242-247, τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση