Καθησυχαστικές οι μετρήσεις από το Κόσοβο

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων δειγμάτων εδάφους, αέρα και νερού από το Κόσοβο. Οπως είπε ο κ. Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής, από την επιτόπια επισκόπηση των θέσεων που επισκέφθηκε το κλιμάκιο της ΕΕΑΕ στο Κόσοβο από τις 9 έως 21 Ιανουαρίου 2001, προκύπτει ότι: ‘Η εξωτερική έκθεση βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα υποβάθρου φυσικής ραδιενέργειας, συγκρίσιμη με τη φυσική ακτινοβολία σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Δεν εντοπίστηκαν θερμά σημεία, δηλαδή σημεία υψηλής ραδιενεργούς ρύπανσης π.χ. από θραύσματα βλημάτων, σε καμία από τις περιοχές των στρατοπέδων, αλλά και των θέσεων επιχειρήσεων που υπέδειξαν για έλεγχο οι Ελληνες στρατιωτικοί προς το κλιμάκιο της ΕΕΑΕ’. Η ανάλυση συγκεντρώσεων συνολικού ουρανίου των εδαφών έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον κ. Καμαρινόπουλο, καθηγητή πυρηνικής τεχνολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, για το 40% των δειγμάτων εδάφους και οι συγκεντρώσεις συνολικού ουρανίου που μετρήθηκαν, όπως επισήμανε, βρίσκονται σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα και είναι συγκρίσιμες με συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Από τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι μέχρι στιγμής από τις αναλύσεις δειγμάτων ύδατος υγιεινής του στρατοπέδου “Ρήγας Φεραίος” στο Κόσοβο δεν ανιχνεύθηκε απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά όπως αναμενόταν, ανιχνεύτηκε φυσικό ουράνιο με συγκέντρωση δέκα φορές χαμηλότερη από το όριο πόσιμου νερού του Καναδά και είκοσι φορές χαμηλότερη από το αντίστοιχο όριο των ΗΠΑ. Οσον αφορά τη συγκέντρωση ουρανίου στον αέρα, από τα δέκα δείγματα αέρα που συνέλεξε το κλιμάκιο της ΕΕΑΕ – δύο σε καθένα από τα πέντε ελληνικά στρατόπεδα – έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των οχτώ. Οι μετρήσεις ανίχνευσαν επίπεδα συνολικού ουρανίου ποσότητας ενός ng/m εις την τρίτη και μικρότερα, επίπεδα απολύτως φυσιολογικά, σύμφωνα με την Επιτροπή και συγκρίσιμα με επίπεδα παλαιοτέρων μετρήσεων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, τα οποία, όπως ανακοινώθηκε, είχαν πραγματοποιηθεί σε χρόνο ανύποπτο, πριν από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, οι συγκεντρώσεις αυτές είναι τουλάχιστον τρεις τάξεις μεγέθους (δηλαδή τουλάχιστον χίλιες φορές χαμηλότερες) από τα θεσπισμένα διεθνή όρια. Κατ’ επέκταση, τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων δειγμάτων από το Κόσοβο, είναι ενθαρρυντικά και συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκαναν εκτός από τον πρόεδρο της Επιτροπής και οι Μιχάλης Αντωνόπουλος αντιπρόεδρος της ΕΕΑΕ, καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι αντιπρύτανεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γλάρος και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος, καθώς επίσης και ο πυρηνικός ιατρός κ.Ιωάννης Δατσέρης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση