Πρωτεΐνη – ασπίδα στο μητρικό γάλα

Πρωτεΐνη - ασπίδα στο μητρικό γάλαΟ θηλασμός είναι αναντικατάστατος. Η ύπαρξη αντισωμάτων, εκκριτικών σφαιρινών, παραγόντων ανάπτυξης, οι ψυχικοί δεσμοί που αναπτύσσονται και η ανεκτίμητη θρεπτική αξία, είναι μόνον μερικοί από τους σημαντικούς παράγοντες, που καθιστούν τον θηλασμό απαραίτητο για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια κατανόησης και μίμησης της φύσης. Ο λόγος είναι η δημιουργία ενός βρεφικού γάλακτος, που θα έχει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ιδιότητες του μητρικού. Μια από αυτές τις ιδιότητές του είναι και η θωράκιση που προσφέρει στο νεογνό έναντι των λοιμώξεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, διεξήχθηκε μια έρευνα από το “Toronto General Research Institute at the University Health Network” του Καναδά η οποία δημοσιεύεται στο ” Proceedings of the National Academy of Sciences”. Σύμφωνα με αυτήν, η ανακάλυψη της πρωτεΐνης CD14, στο μητρικό γάλα, θα οδηγήσει στην πληρέστερη κατανόηση της φύσης και της λειτουργίας του μητρικού γάλακτος.

Είναι γνωστό, ότι το νεογέννητο παιδί, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του, είναι ουσιαστικά γυμνό απέναντι στις εξωτερικές απειλές. Η άμυνά του είναι ουσιαστικά αυτή που του παρέχεται παθητικά μέσω του μητρικού γάλακτος. Η σχέση μητρικού γάλακτος και της CD14, είναι αυτή που διερευνήθηκε και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η CD14 είναι μια πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στην κυτταρική μεμβράνη των μακροφάγων κυττάτων και ορισμένων κοκκιοκυττάρων (κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την πρώτη, μη ειδική, αντίδραση του οργανισμού στο μικρόβιο). Επί υπάρξεως φλεγμονής, η πρωτεΐνη αυτή δεσμεύει την ενδοτοξίνη των βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιεί το κύτταρο και προκαλεί από αυτό την παραγωγή ουσιών – μεσολαβητών, που με τη σειρά τους διεγείρουν τα γειτονικά κύτταρα, ξεκινώντας τον “καταρράκτη” της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού στον παράγοντα που προκαλεί τη λοίμωξη. Δηλαδή, η CD14, ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο κρίκο της μακριάς αλυσσίδας αλληλεπιδράσεων που απαρτίζουν το δίπτυχο “λοιμογόνος παράγοντας – αντίδραση του οργανισμού”. Μέχρι σήμερα η δράση της CD14 έχει μελετηθεί σε παθήσεις όπως είναι το σηπτικό σοκ, το AIDS, η ψωρίαση, η αυτοάνοσες παθήσεις και οι κακοήθειες.

Με βάση την νέα αυτή ανακάλυψη, το καινούργιο στοιχείο που παρέχεται είναι ότι, η CD14 που βρίσκεται στο μητρικό γάλα, βοηθά στην ενεργοποίηση των Β-λεμφοκυττάρων του βρέφους. Ως γνωστόν, τα Β-λεμφοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την χυμική ανοσία. Με άλλα λόγια, τα Β- λεμφοκύτταρα μέσω της παραγωγής πλασματοκυττάρων, συντελούν στην παραγωγή ειδικών αντισωμάτων, κύτταρα που είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Έτσι το βρέφος, αποκτά με τη σειρά του τη δική του ειδική ανοσία και θωρακίζεται απέναντι στις λοιμώξεις. Αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δρ. Julius, έναν από τους υπεύθυνους ερευνητές, θα βοηθήσει στην προετοιμασία καλύτερων σκευασμάτων βρεφικού γάλακτος, η σύσταση των οποίων, θα πλησιάζει ακόμη πιο πολύ τη σύσταση του αυθεντικού μητρικού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση