Ο μύθος των ελαφρών τσιγάρων

Ο μύθος των ελαφρών τσιγάρωνΟι ενδείξεις χαμηλής πίσσας στα πακέτα των τσιγάρων μπορεί να εφησυχάσουν τους καπνιστές, δημιουργώντας τους την εσφαλμένη εντύπωση της ασφάλειας. Τα ελαφρά τσιγάρα έχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πίσσας και νικοτίνης από αυτή που αναφέρουν ότι διαθέτουν, σύμφωνα με ερευνητές. Συγκεκριμένα το Imperial Cancer Research Fund (ICRF) αναφέρει ότι οι περιγραφές στα πακέτα των τσιγάρων πρέπει να απαγορευθούν για το λόγο ότι δημιουργούν στους καπνιστές μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Μία έρευνα που έγινε από τον καθηγητή Martin Jarvis του (ICRF) έδειξε ότι οι καπνιστές, που καπνίζουν τσιγάρα, τα οποία φέρουν στο πακέτο τον χαρακτηρισμό ‘light’ και ‘mild’ (δηλαδή ελαφριά και μαλακά ) εισπνέουν πάνω από οκτώ φορές περισσότερη νικοτίνη και πίσσα από ότι αναφέρουν οι ενδείξεις στο πακέτο. Τα επίπεδα που αναφέρονται στη συσκευασία βασίζονται σε μηχανικές μετρήσεις . Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αναφορές δε λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι καπνιστές καπνίζουν τα τσιγάρα. Ο καθηγητής Jarvis αναφέρει ότι ‘Οι ενδείξεις νικοτίνης και πίσσας που τυπώνονται στα πακέτα λαμβάνονται από μηχάνημα αλλά οι άνθρωποι δεν καπνίζουν τα τσιγάρα, όπως τα μηχανήματα. Οι καπνιστές έχουν την ανάγκη να ικανοποιήσουν το πάθος τους για νικοτίνη και έτσι αλλάζουν τον τρόπο που καπνίζουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα λάβουν την ποσότητα που χρειάζονται κάθε φορά, ανεξάρτητα από το ποσοστό νικοτίνης ή πίσσας που φέρουν οι ενδείξεις.’ Ο καθηγητής δε ανέφερε ότι η έρευνα βρήκε ελάχιστες ενδείξεις σχετικά με το ότι εάν κανείς καπνίζει τσιγάρα με χαμηλότερη νικοτίνη αυτό συνεπάγεται ότι εκτίθεται σε λιγότερη νικοτίνη και πίσσα από ότι εάν κάπνιζε κανονικά τσιγάρα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα επίπεδα ενός παραπροϊόντος νικοτίνης, που ονομάζεται κοτινίνη στο σάλιο 2.031 ενηλίκων καπνιστών. Από την ανάλυση αυτή προέκυψε ότι οι καπνιστές τσιγάρων χαμηλής νικοτίνης εισέπνεαν περίπου οκτώ φορές περισσότερη νικοτίνη από το ποσό νικοτίνης που αναφερόταν στο πακέτο, τη στιγμή που οι καπνιστές τσιγάρων με περισσότερη νικοτίνη λάμβαναν περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη ποσότητα. Τα τσιγάρα με ‘Ultra low’ πίσσα αναφέρουν ότι έχουν μόλις 0,1 μιλιγραμμάριο (mg) νικοτίνης ενώ στη πραγματικότητα δίνουν στον καπνιστή περίπου 1 mg. Επιπλέον ο καθηγητής Jarvis αναφέρει ότι ‘Τα τσιγάρα με χαμηλότερη νικοτίνη χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα που έχουν οπές, με αποτέλεσμα, όταν τοποθετούνται στο μηχάνημα για να γίνει η σχετική μέτρηση, ο καπνός διαλύεται στον αέρα και έτσι μειώνονται τα επίπεδα νικοτίνης και πίσσας που καταγράφονται. ‘Αλλά έχουμε ανακαλύψει ότι οι καπνιστές τελικά μπορεί να λάβουν ουσιαστικά όποιο ποσό νικοτίνης και πίσσας επιθυμούν είτε ρουφώντας πιο δυνατά, είτε ρουφώντας για πιο μεγάλη διάρκεια, ή πιο συχνά, ή ακόμα βουλώνοντας τις οπές του φίλτρου με τα χείλη τους ή με τα δάχτυλά τους’. Το συμπέρασμα είναι ότι τα ποσοστά πίσσας και νικοτίνης που αναγράφονται στα πακέτα των τσιγάρων δεν αντιστοιχούν στα ανάλογα ποσοστά που πραγματικά λαμβάνουν οι καπνιστές.

Τέλος άλλες ανάλογες έρευνες έχουν δείξει ότι:

– Γενικά οι καπνιστές προτιμούν τα τσιγάρα με υψηλότερα ποσοστά νικοτίνης, πιθανόν επειδή λαμβάνουν την επιθυμητή ποσότητα νικοτίνης, ενώ τα ‘light’ τσιγάρα απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για να το κατορθώσουν αυτό.

– Οι καπνιστές τσιγάρων με χαμηλή νικοτίνη είναι συνήθως άτομα πιο μεγάλης ηλικίας, γυναίκες και άτομα με πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

– Το ποσό νικοτίνης που εισπνέεται από καπνιστή σε καπνιστή ποικίλει, ανεξάρτητα από το εάν καπνίζει τσιγάρα με υψηλά ή χαμηλά ποσοστά νικοτίνης.

Η σχετική έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση