Αεροπλάνα με γυμναστήρια

Διάδρομοι γυμναστικής όμοιους με αυτούς που υπάρχουν στα γυμναστήρια, προκειμένου ν΄ασκούνται οι επιβάτες και να προλαμβάνεται έτσι το ‘σύνδρομο της οικονομικής θέσης’, πρότεινε να τοποθετηθούν στα αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις μακράς διάρκειας, ο αυστραλός βουλευτής της αντιπολίτευσης κ. Νιλ Ο’Κίφε. Η πρόταση αυτή του αυστραλού πολιτικού γίνεται, έπειτα από θανάτους επιβατών λόγω του συνδρόμου οικονομικής θέσης, ενός αγγειακού επεισοδίου, ενίοτε θανατηφόρου, μετά από την επί ώρες καθιστή θέση σε μακράς διάρκειας πτήση. Θρομβώσεις αίματος μπορεί να προκληθούν από την πολύωρη καθιστή θέση στις μακράς διάρκειας πτήσεις σε στενές θέσεις, σύμφωνα με ιατρική έρευνα. Ο κ. Ο’ Κίφε διευκρίνισε ότι διάδρομοι μπορεί να τοποθετηθούν κοντά στις τουαλέτες των αεροσκαφών και οι επιβάτες να τους χρησιμοποιούν κάνοντας λίγους βηματισμούς ανά ώρα ή σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Ο βουλευτής έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση σε επιστολή που απέστειλε στις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες της χώρας: την Quantas και την Ansett καθώς και στον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ. Ο κ. Κίφε που είπε ότι και ο ίδιος υπέστη αγγειακό επεισόδιο, έπειτα από πτήση στη Νότια Αμερική, εξήγησε ότι διάδρομοι μπορεί να τοποθετηθούν σε αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις διάρκειας τουλάχιστον έξι ωρών.

Στο μεταξύ δικηγορικά γραφεία στην Αυστραλία ετοιμάζουν αγωγές για λογαριασμό 800 πελατών τους, που διεκδικούν αποζημίωση για το θάνατο οικείων τους ή βλάβες που τους προκλήθηκαν λόγω του αγγειακού επεισοδίου, μετά από το μακρινό αεροπορικό ταξίδι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίπτωση ομοδικίας στα δικαστικά χρονικά της Αυστραλίας και αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και σημαντική οικονομική ζημία στις αεροπορικές εταιρίες, αν τεκμηριωθεί ιατρικά ότι η ακινησία και η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια πολύωρων αεροπορικών πτήσεων, προκαλεί θανατηφόρα θρόμβωση. Οι μηνυτές και οι μηνύτριες θα ισχυριστούν, ότι οι αεροπορικές εταιρίες δεν ενημερώνουν τους επιβάτες για τον κίνδυνο θρομβώσεων από την ακινησία, ιδιαίτερα των επιβατών που ταξιδεύουν στην οικονομική θέση, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος. Επιβάτες αεροπλάνων πέθαναν μετά απο πολύωρες πτήσεις, απο θρομβώσεις. ’λλοι, πιο τυχεροί, πρόλαβαν το κακό και εισήχθησαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα και υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία.

Μετά από αυτό το σάλο οι Αυστραλιανές εταιρίες αποφάσισαν να προειδοποιούν τους επιβάτες τους για τον κίνδυνο αυτό, ακόμα και πάνω στα εισιτήρια που εκδίδουν, (όπως κάνουν και οι καπνοβιομηχανίες με τους καπνιστές. Ο Αυστραλός χειρούργος,Ρέτζιναλντ Λορντ εκτιμά ότι πάνω απο 400 ταξιδιώτες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο του Σίδνει μετα απο υπερπόντιες πτήσεις. Αυστραλοί επιστήμονες καλούν τις αεροπορικές εταιρίες να μη ‘στριμώχνουν’ τους επιβάτες τους στις οικονομικές θέσεις και να αφαιρέσουν κάποιες θέσεις για να αφήησουν λίγο χώρο όπου θα μπορούν να κάνουν κάποιες κινήσεις και ασκήσεις. Ο Αυστραλός καθηγητής της ιατρικής Μπράιαν Τρούντιτζερ, ο ίδιος θύμα του ‘συνδρόμου της οικονομικής θέσης’ το 1995, υποστήριξε ότι ‘μόλις τώρα βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου στο θέμα αυτό’ και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν επιστημονικές έρευνες και ακολούθως να υιοθετηθεί ‘προληπτική στρατηγική’. Η δήλωσή του έγινε μετα απο την αποκάλυψη του επίσης Αυστραλού, γιατρού, Ντέιβιντ Γκρόσερ, ότι θεράπευσε Βρετανούς αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνει οι οποίοι υπέστησαν θρόμβωση κατα το ταξίδι τους απο το Λονδίνο.

Στο μεταξύ, οι Βρετανικές Αερογραμμές (ΒΑ) πρόκειται να τυπώσουν στα εισιτηριά τους προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους θρομβώσεων που διατρέχουν οι επιβάτες τους στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε από τη πλευρά του ότι η προειδοποίηση αυτή, που θα ενσωματωθεί στο εξωτερικό τμήμα των εισιτηρίων, θα προειδοποιεί τους επιβάτες ότι η πολύωρη ακινησία εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης κυκλοφορικών προβλημάτων και δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. ‘Στόχος μας είναι να δώσουμε ορισμένες ακριβείς, λογικές και πρακτικές συμβουλές. Σε τελευταία ανάλυση έχουμε μία ευθύνη απέναντι στους επιβάτες μας’, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ετσι το εν λόγω φυλλάδιο θα συμβουλεύει τους επιβάτες να φορούν άνετα ρούχα και κατά διαστήματα να εγκαταλείπουν τη θέση τους και να περπατούν στο διάδρομο. Σημειωτέον ότι στη Βρετανία δύο επιβάτες που ανέφεραν ότι παρουσίασαν θρομβώσεις στο αίμα, επειδή κάθονταν στην τουριστική θέση σε πολύωρη πτήση, υπέβαλαν μήνυση κατά των βρετανικών εταιριών British Airways και Airtours, όπως γράφει η εφημερίδα ‘Ιβνινγκ Στάνταρ’.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση