Γεννήθηκε το πρώτο μωρό που εγχειρίστηκε ενδομήτρια στην καρδιά

Γεννήθηκε το κοριτσάκι στο οποίο έγινε η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς κατά την διάρκεια της κύησης. Λίγες ώρες μετά τη γέννησή της με καισαρική τομή στις 3 Ιανουαρίου, η μικρή Τζοάνα υπεβλήθη σε ελαφρά διορθωτική εγχείρηση, όπως αναφέρουν οι αυστριακές εφημερίδες. Οι γιατροί δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την κατάσταση της υγείας του βρέφους, το οποίο ζυγίζει 2.600 γραμμάρια. ‘Τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του βρέφους, καθώς η καρδιά του αναπτύχθηκε φυσιολογικά μετά την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη όταν ήταν έμβρυο’, δήλωσε φανερά ευχαριστημένος ο χειρουργός κ. Τζέραλντ Τούλζερ και σχολίασε ότι ‘Τους προσεχείς έξι μήνες, θα μπορούμε να διαπιστώσουμε αν η Τζοάνα είναι ολότελα υγιής’.

Την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους, χειρουργοί με επικεφαλής τον Τούλζερ στη Γυναικολογική Κλινική του Λιντζ στην Αυστρία ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση της πρώτης παγκοσμίως εγχείρησης σε εμβρύο ηλικίας 27 εβδομάδων με σοβαρή βαλβιδοπάθεια, εντός της μήτρας της μητέρας του. Οι γιατροί δήλωναν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα το μωρό να γεννηθεί ζωντανό. Κατά την εξάωρη χειρουργική επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη το έμβρυο, μια κατευθυνόμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή βελόνα, εισήχθη μέσω του κοιλιακού τοιχώματος της μητέρας και του στήθους του εμβρύου απευθείας μέσα στη μικρή του καρδιά. Η επιτυχία της εγχείρησης ήταν εμφανής αμέσως, καθώς η δεξιά καρδιακή κοιλία γέμισε με αίμα και η πίεση του αίματος σταθεροποιήθηκε.

Σημειωτέον ότι πριν από την επέμβαση αυτή, είχαν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως άλλες 13 προσπάθειες για τη διόρθωση στένωσης καρδιακής βαλβίδας σε έμβρυα, αλλά ποτέ δεν είχε επιχειρηθεί μια εγχείρηση σε έμβρυο απευθείας στη μήτρα. Από όλες αυτές τις προσπάθειες μόνον ένα έμβρυο είχε επιζήσει.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση