Τα χλαμύδια συνδέονται πλέον με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ένα βακτήριο που προκαλεί ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συγκεκριμένα, τα chlamydia trachomatis, η πιο συχνή αιτία σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος στη Μεγ. Βρετανία, φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μέχρι τώρα, για την εμφάνιση αυτού του τύπου του καρκίνου, μόνον ο ιός των κονδυλομάτων είχε ενοχοποιηθεί. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι και τα χλαμύδια μπορεί να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Η έρευνα στην Φιλλανδία έγινε από την δρ. Tarja Anttila του Εθνικού ινστιτούτου Υγείας και τον δρ. Jorma Paavonen, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι όλος ο δυτικός κόσμος βρίσκεται κάτω από μια επιδημία από χλαμύδια. Από το 1995 έχει παρατηρηθεί αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης της τάξης του 76% στο δυτικό κόσμο. Το 1999 ήταν γνωστές 24.311 λοιμώξεις στους άνδρες και 32.544 στις γυναίκες. Επειδή όμως η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικές, ο αληθινός αριθμός των προσβεβλημένων θεωρείται ότι είναι 90% μεγαλύτερος.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι εάν τα χλαμύδια μείνουν χωρίς θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα, έκτοπη εγκυμοσύνη και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες. Τώρα, Φιλλανδοί επιστήμονες έχουν στοιχεία ότι τα χλαμύδια πυροδοτούν την έναρξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εξέτασαν τα αποτελέσματα αίματος από 530.000 γυναίκες από την Σκανδιναβία. Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν σε 128 γυναίκες που παρουσίασαν σοβαρό καρκίνο 12 μήνες μετά την λήψη αίματος. Βρήκαν ότι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ορότυπο G, έχουν περίπου 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο. Δυο άλλοι τύποι προκαλούν αύξηση κατά 4 και 3 φορές αντίστοιχα. Γυναίκες που έχουν προσβληθεί με περισσότερα από ένα στελέχη, έχουν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο δρ Lesley Walker, διευθυντής του τμήματος πληροφόρησης του Ιδρύματος Έρευνας για τον Καρκίνο δήλωσε ότι αυτή η μελέτη μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “θα πρέπει να επανεξεταστεί το πεδίο που συσχετίζει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας”.
Η έρευνα θα πρέπει να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη σημασία των χλαμυδίων και τη συμμετοχή τους σε όλα τα είδη επιπλοκών στον οργανισμό, όπως επίσης και τη σημασία της σωστής χρησιμοποίησης προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο “Journal of the American Medical Association”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση