“Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις…” Τoυ χρόνου;

"Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις..." Τoυ χρόνου;Ο αγιασμός των υδάτων κλείνει την περίοδο των γιορτών, φανερώνοντας την υπολανθάνουσα και πανάρχαια λατρεία του ανθρώπου προς το νερό. Από σήμερα τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα και οι άνθρωποι τα παλιότερα χρόνια ένιωθαν να απελευθερώνονται και από τους δεισιδαιμονικούς φόβους τους για τα ξωτικά του χειμώνα, τους γνωστούς σκανταλιάρηδες, καλλικάντζαρους. Δυστυχώς όμως ο καθιαγιασμός των υδάτων δεν μπορεί να σταματήσει τη μείωση των αποθεμάτων νερού, που αν και η ΕΥΔΑΠ θεωρεί προς το παρόν ότι δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα τα τελευταία πέντε χρόνια μειώνεται η εισροή νερού στους ταμιευτήρες, ενώ αντίθετα αυξάνεται σταθερά η κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, την περσινή χρόνια, οι εισροές υδάτων ήταν κατά 340 εκ. κ/μ λιγότερες απ΄ ότι την περίοδο 1998-99. Η κατανάλωση νερού αντίθετα παρουσιάζει μια συνεχή άνοδο, καθώς το 1993 ήταν 246,3 εκ. κ/μ και το 2000 έφθασε τα 385,7. Παρ΄όλα αυτά τα αποθέματα νερού προς το παρών παραμένουν ικανοποιητικά.

Οι ειδικοί της ΕΥΔΑΠ δεν αποκλείουν όμως στο μέλλον να βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες του 1990-92, όταν τα αποθέματα νερού είχαν μειωθεί δραματικά. Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται την τελευταία διετία. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την χώρα μας αλλά και όλες τις χώρες της Μεσογείου και οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα για οικονομία στην κατανάλωση του νερού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση