Με εντολή Σημίτη σύσκεψη για το σύνδρομο των Βαλκανίων

Οι επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο αλλά και τη Βοσνία, εξετάσθηκαν σε σύσκεψη την Πέμπτη το απόγευμα, στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη δίωρη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Κ. Λαλιώτης, Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής ’μυνας Δημήτρης Αποστολάκης. Στη σύσκεψη, η οποία έγινε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκομένων υπουργείων, αλλά και ειδικοί οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το όλο θέμα.

Δηλώσεις Αποστολάκη

Ο υφυπουργός Εθνικής ’μυνας ερωτηθείς για την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΓΕΕΘΑ – με την οποία αναγνωρίζει ότι ένας έλληνας στρατιωτικός που έχει υπηρετήσει στη Βοσνία έχει προσβληθεί από λευχαιμία – σημείωσε ότι υπάρχουν κρούσματα λευχαιμίας στις Ένοπλες Δυνάμεις από τα οποία ένα αφορά στρατιωτικό που υπηρέτησε στη Βοσνία πριν από 3 χρόνια. Διερευνάται εάν τα δύο αυτά στοιχεία σχετίζονται μεταξύ τους, είπε ο κ. Αποστολάκης διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια ένδειξη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς πότε ακριβώς η Ελλάδα πληροφορήθηκε ότι στους βομβαρδισμούς χρησιμοποιούνται βόμβες εξασθενημένου ουρανίου είπε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο ήταν γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιούνται τέτοιες βόμβες και να προσθέσει ότι ‘εμείς από τότε είχαμε κάνει τα απαραίτητα διαβήματα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Από κει και πέρα, το υπουργείο ’μυνας πήρε τα απαραίτητα μέτρα τα οποία μας παρουσίασε και σήμερα για την υγεία των στρατιωτικών’. Ο υφυπουργός Εθνικής ’μυνας πρόσθεσε από την πλευρά του ότι οι μετρήσεις στο έδαφος που έγιναν αξιολογήθηκαν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διαβεβαίωσε ότι στην περιοχή που εγκαταστάθηκαν οι έλληνες στρατιωτικοί ‘ έγινε επικάλυψη του εδάφους με ένα στρώμα χώματος’. Διαβεβαίωσε επίσης για άλλη μια φορά ότι κανείς δεν παίρνει νερό και τροφή από την περιοχή, καθώς όλα μεταφέρονται από τη Θεσσαλονίκη.

Δηλώσεις Παπανδρέου

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου υπενθύμισε στις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα είχε εξαρχής θέσει στη διεθνή κοινότητα τα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος στους τοπικούς πληθυσμούς για τους οποίους ‘οπωσδήποτε υπάρχουν επιπτώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει λιγότερο αυστηρή θέση από αυτήν που εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν από εκείνες που είχε εξαρχής αντιρρήσεις για τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου και η πρώτη που έθεσε το θέμα διεθνώς. Κατανοώ την ευαισθησία άλλων χωρών. Θα ήταν καλύτερα να διατύπωναν τις επιφυλάξεις τους από τότε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Στο ερώτημα εάν, πέρα από την στιγμιαία επίπτωση των βομβαρδισμών, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα και σήμερα, ιδιαίτερα μάλιστα για τους Έλληνες στρατιώτες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πριν από τη μετάβαση των Ελλήνων στρατιωτών στην περιοχή έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες μετρήσεις από το υπουργείο Εθνικής ’μυνας και υπήρξαν μέτρα θωράκισης τόσο για το υπέδαφος όσο και για την διατροφή και το πόσιμο νερό που καταναλώνεται από τους Έλληνες, δεδομένου ότι όπως διαβεβαίωσε όλες οι σχετικές προμήθειες προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι που έχουν γίνει ‘δεν έχουν δείξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα’ και ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (η οποία μετρά τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας) έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών το κέντρο ειδικών λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συντονισμό και συνεργασία με το υγειονομικό τμήμα του στρατού για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ακόμα μία εξειδικευμένη μέτρηση στην περιοχή, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι προληπτικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι στρατιώτες που βρίσκονται ή έχουν περάσει από την περιοχή. Αποφασίστηκε ακόμη να υπάρξει περαιτέρω συντονισμός αλλά και ενέργειες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το πόρισμα που πρόκειται σύντομα να εκδώσει αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σήμερα η Ελλάδα – όπως και αρκετές άλλες χώρες – ζήτησε από το ΝΑΤΟ περαιτέρω πληροφόρηση για την υπόθεση αυτή, ενώ βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση και με άλλες χώρες τόσο ευρωπαϊκές, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, όσο και τρίτες, προκειμένου ‘να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και να μην μείνει καμία αμφιβολία γύρω από την υπόθεση αυτή’.

Δηλώσεις Παπαδόπουλου

Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος από την πλευρά του είπε ότι γίνεται συλλογή στοιχείων για να δούμε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση γύρω από τις επιπτώσεις αυτές. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι έρευνες δεν αφορούν μόνο τις καρκινοπάθειες, καθώς έχουν εντοπιστεί και άλλες νόσοι, όπως επί παραδείγματι η λεγόμενη νόσος των βετεράνων, επισημαίνοντας ότι για τους λόγους αυτούς υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση