Αγνοια κινδύνου των εφήβων για το στοματικό σεξ

Αγνοια κινδύνου των εφήβων για το στοματικό σεξΟι έφηβοι φαίνεται να επηρεάστηκαν από τη θέση του πρώην πλανητάρχη για το στοματικό σεξ, το οποίο αν και περιλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό στην σεξουαλική τους δραστηριότητα, δεν το θεωρούν …σεξ. Η άποψη του “μη σεξ” έχει σαν αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που αφορούν την μετάδοση νοσημάτων με το στοματικό έρωτα και ακόμη να εμφανίζονται σε σχετικές έρευνες σαν σεξουαλικά εγκρατείς, μια και όταν ερωτούνται από τους ειδικούς, παραβλέπουν την στοματική επαφή καθώς δεν την εκλαμβάνουν ως σεξουαλική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, που διεξήχθη από το Family Planning Perspectives και η οποία δημοσιεύθηκε από ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Ινστιτούτο Alan Guttmacher, που ασχολείται με θέματα αναπαραγωγής, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσιάζονται αρκετά συχνά στο στόμα και στο λαιμό εφήβων, που επιλέγουν αυτό το είδος σεξουαλικής επαφής. Συγκεκριμένα είναι συνήθης η εμφάνιση του έρπη των γεννητικών οργάνων και της βλεννόρροιας στη στοματική κοιλότητα των εφήβων, εντόπιση, η οποία μέχρι σήμερα εθεωρείτο άτυπη. Η μελέτη αυτή είχε μία προκαταρκτική παρουσίαση το Νοέμβριο στο USA TODAY.

Οπως αναφέρει ο κ. Cory Richards του Guttmacher Institute ‘Από τα στοιχεία που διαθέτουμε προκύπτει ότι τα παιδιά θεωρούν πως ο στοματικός έρωτας είναι πιο ασφαλής από την κολπική συνουσία. Αυτό μπορεί να αληθεύει για ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για τον κίνδυνο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, που σαφώς δεν υφίσταται στο στοματικό σεξ. Ομως ο κίνδυνος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων σαφώς και υπάρχει και σε αυτό τον τρόπο σεξουαλικής συμπεριφοράς.’ Το περιοδικό επίσης αναφέρει στοιχεία που έχει λάβει από το Ινστιτούτο Urban, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό, σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα ετερόφυλων αγοριών ηλικίας από 15 έως 19 ετών, από όπου προκύπτει ότι: Ενα ποσοστό 53% των παιδιών αυτών αυνανίζεται, σε ένα ποσοστό 49% έχουν κάνει στοματικό έρωτα, ενώ ένα 39% των αγοριών αυτών έχει κάνει στοματικό έρωτα στο σύντροφό του. Το ένα πέμπτο των αγοριών, που δεν είχαν ακόμη έλθει σε κολπική συνουσία, είχε αυνανιστεί από μία γυναίκα, ενώ το ένα έβδομο αυτών είχε κάνει στοματικό έρωτα. Η μελέτη του Urban Institute χρησιμοποίησε στοιχεία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.297 εφήβων αγοριών.

Οπως δε δήλωσε η Freya Sonenstein του Ινστιτούτου αυτού εάν οι ειδικοί λάβουν υπόψη μόνο την κολπική συνουσία, τότε σίγουρα δεν θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις μορφές συμπεριφοράς που θέτουν τους νέους σε κίνδυνο’. Τα αποτελέσματα και από τις δύο έρευνες προβλέπεται να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, που θα κατευθύνει τον προβληματισμό σχετικά με την ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, το αντικείμενο αυτής και με το τι σημαίνουν οι όροι ‘σεξ’ και ‘εγκράτεια’ για τους εφήβους, τους γονείς και τους επαγγελματίες, που εργάζονται και συναναστρέφονται με τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση