Αυξημένοι οι κίνδυνοι της υπέρτασης στους αδύνατους

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που συντελεί στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης αυτής φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη για τα αδύνατα άτομα από ότι για τα υπέρβαρα και μία νέα έρευνα διευκρινίζει τους λόγους. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία έλαβε χώρα σε 200 περίπου άτομα με φυσιολογική ή υψηλή αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές ανακάλυψαν μία ευδιάκριτη ορμονολογική διαφορά ανάμεσα στους υπέρβαρους και στους αδύνατους, που έπασχαν από υπέρταση. Επικεφαλής της ομάδος έρευνας ήταν ο Δρ. Michael A. Weber του Πανεπιστημίου της New York Downstate Medical Center.

Οι ερευνητές εξέτεσαν τις αντιδράσεις, που έχουν οι υπέρβαροι και οι αδύνατοι άνθρωποι, με ή χωρίς υπέρταση, απέναντι σε ορισμένες εξετάσεις και ανακάλυψαν ότι οι υπέρβαροι με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν μειωμένη αντίδραση σε καταστάσεις άγχους από την αντίστοιχη αντίδραση που επέδειξαν οι αδύνατοι. Γενικά, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στο τεύχος του Ιανουαρίου της Journal of the American College of Cardiology, τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν με έμφαση ότι οι υπέρβαροι υπερτασικοί και οι αδύνατοι υπερτασικοί αποτελούν δύο ξεχωριστές και διαφορετικές καταστάσεις.

Η ομάδα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, οι πιο αδύνατοι, σε σύγκριση με τους υπέρβαρους, παρουσιάζαν μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων μίας ορμόνης του συμπαθητικού συστήματος, της νορεπινεφρίνης, μιας oρμόνης υπεύθυνης για το άγχος καθώς και ενός ενζύμου, υπεύθυνου για την απελευθέρωση της αγγειοτενσίνης, παραγόντων που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Η παχυσαρκία, όπως υποθέτουν οι ερευνητές, μπορεί με κάποιο τρόπο να αναστέλει την ορμονολογική ανταπόκριση του σώματος στο σωματικό άγχος, γεγονός που εξηγεί και γιατί η θεραπεία με διουρητικά φάρμακα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική στους αδύνατους ανθρώπους με υπέρταση. Τα διουρητικά αυξάνουν την απέκκριση ούρων, διεγείροντας μία φυσιολογική διαδικασία, που σχετίζεται με το μετατρεπτικό ένζυμο της ρενίνης-αγγειοτενσίνης και την ορμόνη νορεπινεφρίνη. Τέλος οι ερευνητές προτείνουν ότι είναι σκόπιμο να μελετηθεί σε μελλοντικές έρευνες το ενδεχόμενο ορισμένα καρδιακά φάρμακα, όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τους αδύνατους ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση