Εμβόλια χωρίς βελόνες

Εμβόλια χωρίς βελόνεςΤέλος στα κλάματα των παιδιών πριν τον εμβολιασμό, αλλά και πιθανή λύση για μαζικούς εμβολιασμούς στον Τρίτο Κόσμο, υπόσχεται να δώσει νέα μέθοδος εμβολιασμού χωρίς βελόνες. Αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα παρ΄όλο που πρόκειται για ένα επιστημονικό πείραμα το οποίο, σύμφωνα με τα ιατρικά δόγματα, θα έπρεπε να έχει αποτύχει. Με βάση τα μέχρι σήμερα ιατρικά πιστεύω, το δέρμα εθεωρείτο αδιαπέραστο σε μεγαλομοριακές ενώσεις, όπως είναι οι τοξίνες, ουσίες που παράγονται από τα μικρόβια και ουσιαστικά προκαλούν τις λοιμώξεις. Ο Gregory Glenn, ένας Αμερικανός στρατιωτικός γιατρός είχε, ωστόσο, διαφορετική άποψη: κατόρθωσε να προκαλέσει έντονη ανοσολογική αντίδραση σε πειραματόζωα, απλά με την επάλλειψη του δέρματος με διάλυμα που περιείχε τοξίνη από το δονάκιο της χολέρας.

Το πείραμα ουσιαστικά ξεκίνησε, όταν ο Glenn και οι συνεργάτες του, θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο συγκεκριμένα μικροσκοπικά σφαιρίδια που βρίσκονται στα λιποκύτταρα του δέρματος, τα λιποσώματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οχήματα μεταφοράς των τοπικών εμβολίων στον οργανισμό . Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε την τοξίνη του δονακίου της χολέρας, μια δυνητικά θανατηφόρο τοξίνη για τα εντερικά κύτταρα, αλλά πολύ λιγότερο επικίνδυνη για τα άλλα κύτταρα του σώματος. Επάλλειψε το δέρμα του ποντικιού με διάλυμα το οποίο περιείχε μικρές ποσότητες της τοξίνης. Έκπληκτος διεπίστωσε, 4 ημέρες μετά, ότι η τοξίνη διαπέρασε το δέρμα και προκάλεσε μια έντονη ανοσολογική αντίδραση. Αυτό το αποτέλεσμα του έδωσε το έναυσμα για μια σειρά από πειράματα, που είχαν θετική τελική κατάληξη.

Δημιούργησε έτσι, μια μικρή εταιρεία, την “Iomai”, εμπνευσμένη από το ελληνικό “Ίασις”, έχοντας ως όραμα φτηνά, διαθέσιμα και αποτελεσματικά εμβόλια, ακόμη και στην φτωχότερη γωνιά της γης. Εμβόλια που δεν χρειάζονται ψύξη για την διατήρησή τους, που δεν χρειάζεται τρύπημα με βελόνη, που τα παιδιά δεν θα φοβούνται να κάνουν. Σήμερα, 4 χρόνια αργότερα, τα πειράματα έχουν προχωρήσει και σε άλλες τοξίνες, όπως είναι του κολοβακτηριδίου που προκαλεί τη διάρροια των ταξιδιωτών και του τετάνου. Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και τα επόμενα βήματα είναι η δοκιμή σε ανθρώπους, εμβολίου για τον τέτανο και στη συνέχεια εμβολίων για την διάρροια των ταξιδιωτών και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (του μικροβίου που προκαλεί το έλκος). Ήδη μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και ο στρατός έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τον Glenn και την εταιρεία του.

Ο ίδιος ενδιαφέρεται περισσότερο για την δυνατότητα που θα παράσχουν τα εμβόλια για μαζικό εμβολιασμό, ακόμη και στις πλέον φτωχές χώρες – πράγμα που ελπίζει να κατορθώσει μέσω του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Όπως ισχυρίζεται:”Είναι το προσωπικό μου όνειρο. Τίποτα δεν μπορεί να με κάνει πιο ευτυχισμένο, από το να ξέρω ότι η ανακάλυψή μου έχει χρησιμοποιηθεί στις πιο απελπισμένες περιπτώσεις”.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση