ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Άλλες ονομασίες

Σύνδρομο καρωτιδικού βολβού, carotid sinus syncope.

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Πρόκειται για ένα σύνδρομο όπου παρατηρείται «ευαισθησία» των καρωτίδικών κόλπων οι οποίοι υπεραντιδρούν σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Κλινική εικόνα

Οι καρωτιδικοί κόλποι είναι ειδικά σωματίδια που βρίσκονται στις καρωτίδες στο ύψος της γωνίας της κάτω γνάθου. Περιέχουν νευρικές ίνες που εξυπηρετούν αντανακλαστικά του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Οταν ερεθιστούν οι καρωτιδικοί κόλποι προκαλούν μέσω αυτών των αντανακλαστικών 3 ειδών αντιδράσεις : αμιγή βραδυκαρδία έως ασυστολία (μεγαλύτερη των 3sec) ή μικτή αντίδραση με ασυστολία και πτώση της ΑΠ. Αποτέλεσμα είναι να επέρχεται ένα συγκοπτικό επεισόδιο.

Ο ερεθισμός των καρωτιδικών κόλπων σε υπερευαίσθητα άτομα μπορεί να γίνει στο ξύρισμα, με ένα σφικτό γιακά πουκαμίσου, με απότομη στροφή του κεφαλιού κ.λ.π.

Η συχνότητα του συνδρόμου είναι 5-25% σε ασυμπτωματικό πληθυσμό, συχνότερα δε σε άνδρες άνω των 60. Ενα 5-20% αυτών έχουν αυτόματα επεισόδια λόγω των προαναφερομένων αιτίων.

Διάγνωση

Οταν πρόκειται για αντίδραση του τύπου ασυστολίας η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι η εμφύτευση βηματοδότη. Οταν πρόκειται για υπόταση τότε κάποια αντιμετώπιση γίνεται με β-αποκλιστές που «μπλοκάρου» το αντανακλαστικό και φθοριοκορτικοειδή. Τέλος στις μικτού τύπου αντιδράσεις γίνεται συνδυασμός όλων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση