ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι μία από τις νόσους του συνδετικού ιστού, μία φλεγμονώδης διεργασία που προσβάλλει πολλαπλά όργανα, κυρίως όμως την καρδιά, τις αρθρώσεις και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παθογένεια

Ο ρευματικός πυρετός ξεκινά μετά από φαρυγγική λοίμωξη με αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, μετά από λανθάνουσα περίοδο 3 εβδομάδων, και οδηγεί μέσω ανοσοαντίδρασης, προς τα στρεπτοκοκκικά αντιγόνα σε ίνωση και καταστροφή των καρδιακών βαλβίδων.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Ο επιπολασμός της νόσου ποικίλει από χώρα σε χώρα. Γενικά πάντως η επίπτωση του ρευματικού πυρετού είναι φθίνουσα στις προηγμένες κοινωνίες ενώ στις «υποανάπτυκτες» παραμένει υψηλή.

Πρόληψη

Χορηγείται περιοδικά αντιβιοτική αγωγή ειδικά σε περιβάλλοντα που βρίσκονται σε έξαρση οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Η θεραπεία συνεχίζεται τουλάχιστον για 5 έτη από την λοίμωξη η μέχρι την συμπλήρωση τουλάχιστον του 21ου έτους ηλικίας.

Κλινική εικόνα

Οι εκδηλώσεις του ρευματικού πυρετού χωρίζονται σε ελάσσονες (πυρετός, αρθραλγίες, κοιλιακά άλγη, ταχυκαρδία και ρινορραγίες) και μείζονες που είναι:

Πολυαρθρίτις (οίδημα και πόνος σε μεγάλες κυρίως αρθρώσεις)

Καρδίτιδα (εμφάνιση φυσήματος, εγκατάσταση μεγαλοκαρδίας, καρδιακής ανεπάρκειας ή και περικαρδίτιδας)

Χορεία (νευρολογικό σύνδρομο με συνεχείς «ασυντόνιστες» κινήσεις και ψυχολογική αστάθεια)

Υποδόρια οζίδια (μέγεθος εως 2cm στα γόνατα, τους αγκώνες κ.α.)

Δακτυλιοειδές ερύθημα (μία κυκλική «κοκκινίλα» που μεγαλώνει σιγά – σιγά).

Διάγνωση

Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει να συνυπάρχουν δύο από τις μείζονες εκδηλώσεις ή μία μείζων και δύο ελάσσονες κλινικές ή εργαστηριακές εκδηλώσεις. (αύξηση ASTO, αύξηση ταχύτητας καθίζησης, αύξηση CRP, αναιμία, επιμήκυνση PR στο ηλεκτροκαρδιογράφημα).

Αντιμετώπιση

Συνιστάται εισαγωγή σε νοσοκομείο, περιορισμός της φυσικής δραστηριότητας ειδικά όταν υπάρχει καρδίτιδα και χορήγηση πενικιλλίνης G για περίπου 10ημέρες, ασπιρίνης για ένα μήνα και κορτικόστεροειδών (ενίοτε για 2-3 μήνες).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση