Αντιμετωπίστε τη μελαγχολία των ημερών

Αντιμετωπίστε τη μελαγχολία των ημερώνΟι προσδοκίες των ανθρώπων για την περίοδο των γιορτών είναι συνήθως τόσο μεγάλες, ώστε τελικά έρχονται στην επιφάνεια θέματα και προβλήματα κάθε είδους, που σχετίζονται με την οικογένεια, το άγχος, την ανυπομονυσία, τις διατροφικές δυσλειτουργίες, την εσωτερική ψυχική κατάσταση, την αυτοκριτική, την εγκράτεια, τον ορθολογισμό, την αυτοεκτίμηση, ακόμη και την επάρκεια και ικανότητα του κάθε ένα μας. Αυτή η ιδέα, ότι πρέπει όλα να είναι τέλεια τις περισσότερες φορές είναι καταλυτική γιατί εάν τελικά δεν είναι τα πάντα τέλεια, ο κάθε ένας μας αρχίζει να αναρωτιέται τι άραγε πήγε στραβά, μήπως κάτι δεν πάει καλά με εμένα;

Εάν είστε μόνοι την περίοδο των γιορτών εκτελέστε ένα ή και περισσότερα από τα ακόλουθα για να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο την μοναξιά σας:

Σηκώστε το τηλέφωνο

Τηλεφωνήστε σε φίλους και ζητήστε τους να συμμετέχετε σε ό,τι προετοιμάζουν, προτείνοντάς τους να βοηθήσετε στην προετοιμασία των φαγητών, καθώς και στη γενικότερη προετοιμασία της εορταστικής συγκέντρωσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι αυτές τις γιορτινές ημέρες χαίρονται να δέχονται κόσμο, ανοίγουν τα σπίτια τους για τους φίλους και γνωστούς και θέλουν να επεκτείνουν την εορταστική εκδήλωση, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα των καλεσμένων στο εορταστικό τραπέζι όσο το δυνατό περισσότερους.

Δραστηριοποιηθείτε

Δημιουργείστε μία ‘εναλλακτική οικογένεια’ από φίλους ή γνωστούς, των οποίων η παρέα σας είναι ευχάριστη και την επιθυμείτε. Σχεδιάστε και προετοιμάστε ένα έκτακτο εορταστικό τραπέζι, με ότι έχετε στο σπίτι σας και θυμηθείτε ότι δεν είστε οι μόνοι, που είστε μόνοι κατά την περίοδο των γιορτών. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί σας, με τους οποίους θα μπορούσατε να ενώσετε τη μοναξιά σας και να περάσετε πολύ ευχάριστα και χαρούμενα.

Σχεδιάστε μία έξοδο

Πηγαίνετε μία ημερίσια εκδρομή ή έναν περίπατο, πηγαίνεται να φάτε σε ένα εστιατόριο, να δείτε ένα έργο στον κινηματογράφο ή επισκεφθείτε ένα άλσος ή ένα μουσείο. Διασκεδάστε βγαίνοντας έξω είτε ομαδικά είτε μόνοι σας.

Παραχαϊδέψτε τον ευατό σας

Δώστε για μια φορά στη ζωή σας την πολυτέλεια που της αξίζει. Αγοράστε κάτι ακριβό, που το φλερτάρετε εδώ και καιρό αλλά δεν τολμούσατε να το πάρετε. Κάνετε και εσείς επιτέλους ένα μασάζ και προσφέρετε στον ευατό σας μία ημέρα ομορφιάς και αναζωογόνησης, ανακαλύπτοντας διάφορους ιδιαίτερους τρόπους να ξεφύγετε από την καθημερινότητα.

Ελάτε πιο κοντά στους ανθρώπους και προσεγγίστε τους

Ο Δρ. Craig Ellison, συγγραφέας του ‘Αποχαιρετώντας τη Μοναξιά και αναζητώντας την οικειότητα’, συμβουλεύει ότι εάν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου χτίζετε γέφυρες επικοινωνίας με τον κόσμο, στην περίοδο των εορτών είναι ευκαιρία να τις διασχίσετε και να προσεγγίσετε τους ανθρώπους. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να είστε με την οικογένειά σας ή με τα πρόσωπα που αγαπάτε, κατά την περίοδο αυτών των γιορτινών ημερών, προσπαθείστε να εκμηδενίσετε τις αποστάσεις και επικοινωνήσετε μαζί τους είτε στέλνοντας γράμμα, είτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε με ένα απλό τηλεφώνημα, με άλλα λόγια προσπαθείστε να έλθετε κοντά τους.

Θυμηθείτε τους δεσμούς σας με οικογενειακά ή φιλικά πρόσωπα

Βγάλτε από τα συρτάρια τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες και διαβάστε παλιά γράμματα. Εάν είναι εφικτό τηλεφωνήστε και μιλήστε σε ανθρώπους που αγαπούσατε κάποτε και εξακολουθείτε να έχετε τα στοιχεία τους, προκειμένου να θυμηθείτε και να αναπολίσετε τα παλιά αλλά και να συζητήσετε για όσα έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει. Η εμπειρία να μοιάζει γλυκόπικρη αλλά τελικά η γεύση που μένει είναι ευχάριστη.

Βοηθείστε τους άλλους

Προσφερθείτε εθελοντικά να βοηθήσετε τις αποστολές, που γίνονται για την συγκέντρωση των αστέγων. Η συμμετοχή σε αυτού τους είδους τις δραστηριότητες, η οποία είναι σκόπιμο να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο μία ημέρα, θα σας βοηθήσει πολύ να δείτε τη θετική όψη της ζωής. Η εμπειρία αυτή θα σας επαναφέρει απότομα στην πραγματικότητα, συνειδητοποιώντας την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεστε εσείς, συγκριτικά με πλήθος άλλων συνανθρώπων σας.

Ταξιδέψτε

Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα, ξεφύγετε για λίγες ημέρες. Πηγαίνετε για σκι ή σε κανένα τροπικό μέρος για διακοπές. Συχνά κατά τη διάρκεια των εορτών υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές από ταξιδιωτικά γραφεία, ειδικά για ανθρώπους που είναι μόνοι. Μία τέτοια εξόρμηση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από το εορταστικό πνεύμα.

Ξεπεράστε την ημέρα

Ξεπεράστε την ημέρα. Εάν δεν είναι εφικτό να εκτελέσετε οτιδήποτε από τα παραπάνω απλά ξεπεράστε το. Διαβάστε κάτι, κοιμηθείτε ή ενοικιάστε μία βιντεοκασσέτα για να δείτε στην τηλεόρασή σας. Και θυμηθείτε, αύριο όλα θα έχουν τελειώσει!

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση