ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Άλλες ονομασίες

Sudden Cardiac Death

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι ο αιφνίδιος φυσικός θάνατος από καρδιακά αίτια ο οποίος επισυμβαίνει μέσα σε 1 ώρα από την έναρξη της συμπτωματολογίας.

Παθογένεια

Οι αιτίες του αιφνίδιου θανάτου είναι πάρα πολλές. Συνοπτικά αναφέρουμε :
Ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων (αθηροσκλήρυνση, συγγενείς ανωμαλίες κ.α.)
Υπερτροφία του κοιλιακού μυοκαρδίου (λόγω υπέρτασης, στεφ. νόσου, υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, βαλβδιδοπάθειας κ.α.)
Παθήσεις του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια (χρόνια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οξεία καρδιακή ανεπάρκεια)
Φλεγμονώδεις, Διηθητικές, Νεοπλασματικές και εκφυλιστικές νόσοι
Βαλβιδοπάθειες (στένωση αορτής ή πνευμονικής, σύνδρομο Eisenmenger κ.α.)
Ηλεκτροφυσιολογικές ανωμαλίες (ανωμαλίες του ερεθίσματαγωγού συστήματος, παράταση QT, κοιλιακή μαρμαρυγή αγνώστου αιτιολογίας κ.α.)
Ηλεκτρική αστάθεια της καρδιάς λόγω νευροορμονικών επιδράσεων ή δράσης του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Διάφορα άλλα (διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής, ηλεκτρολυτικές διαταραχές κ.α.)

Τέλος στα παιδιά υπάρχει ένα ιδιαίτερο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Η επικρατέστερη θεωρία πιστεύει ότι όλες οι προαναφερθείσες ανωμαλίες είτε δομικές είτε λειτουργικές προκαλούν την έναρξη μίας κακοήθους κοιλιακής ταχυκαρδίας που καταλήγει σε κοιλιακή μαρμαρυγή και θάνατο εξ’αυτής. Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που ο θάνατος επισυμβαίνει λόγω βραδυαρρυθμίας ή ασυστολίας ή λογω ηλεκτρομηχανικού διαχωρισμού (υπάρχει ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς η οποία όμως αδυνατεί να διεγείρει και να προκαλέσει σύσπαση στον καρδιακό μύ).

Πρόληψη

Είναι σχήμα οξύμωρον καθώς πρόληψη δεν γίνεται σε αιφνίδιο γεγονός. Γίνεται όμως πρόληψη σε επιβιώσαντες ενός επεισοδίου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και κυρίως με την αρρυθμολογική προσέγγιση του περιστατικού. Δηλαδή, με τα υπάρχοντα μέσα (Holter, ηλεκτροφυσιολογική μελέτη) γίνεται προσπάθεια εύρεσης της αιτίας της καοήθους αρρυθμίας και στη συνέχεια είτε χορηγείται εφ’ όρου ζωής αντιαρρυθμική θεραπεία είτε γίνεται εμφύτευση αυτόματου απινιδωτού με σκοπό την ανάταξη ενός πιθανού νέου επεισοδίου.

Κλινική εικόνα

Συνήθως υπάρχουν κάποια πρόδρομα συμπτώματα (στηθάγχη, δύσπνοια, αδυναμία ή κούραση, αίσθημα παλμών κ.α. μη ειδικά συμπτώματα) μετά τα οποία και μέσα σε μία ώρα επέρχεται απροειδοποίητα κοιλιακή μαρμαρυγή. Από την έλευση της κοιλιακής μαρμαρυγής και εντός 4-5 λεπτών έχουμε μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη και σε λίγα λεπτά ακολουθεί θάνατος. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ανάνηψη ήταν επιτυχής και μετά από 8-15 λεπτά κοιλιακής μαρμαρυγής.

Διάγνωση

Γίνεται με την κλινική εικόνα και την χαρακτηριστική μορφή της κοιλιακής μαρμαρυγής στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Αντιμετώπιση

Γίνεται αρχικά και άμεσα ΚΑΡΠΑ (ΚΑΡδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση) και εφ’όσον ο ασθενής ανανήψει και σταθεροποιηθεί εισάγεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση