Οι πολλές εξωσωματικές ύποπτες για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού

Οι υψηλές δόσεις ορμονών που συνεπάγονται οι συχνές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στις οποίες υποβάλλονται μερικές γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, μιας μορφής καρκίνου ιδιαιτέρως απειλητική για τον γυναικείο πληθυσμό. Οπως διευκρίνισε ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Κ. Σαμαράς, σε επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο μαιευτήριο «Λητώ», ο κίνδυνος αυτός δεν υφίσταται όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε περιορισμένο αριθμό εξωσωματικών.

Οπως έχουν δείξει οι τελευταίες μελέτες, για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού δεν ενοχοποιούνται μόνο τα οιστρογόνα, αλλά και η προγεστερόνη, μια ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες και είναι βασική για μια υγιή εγκυμοσύνη. Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι αυτή η ορμόνη έχει αντιογκογόνο δράση, ιδίως στην μήτρα, αλλά φαίνεται ότι η δράση της είναι διαφορερτική στον μαστό. Αυτό συνεπάγεται ότι η χορήγηση συνθετικών παραγόντων προγεστερόνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Τέλος, στην συνάντηση τονίστηκε, ο επιβαρυντικός ρόλος του άγχους και της παχυσαρκίας στην εμφάνιση της νόσου, η οποία πλήττει μια στις 13 γυναίκες και αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση