Σύγχρονες αμαζόνες προτιμούν την εξωσωματική από τους άνδρες

Σύγχρονες αμαζόνες προτιμούν την εξωσωματική από τους άνδρεςΑυξάνει σημαντικά ο αριθμός των γυναικών χωρίς σύντροφο, που ζητούν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα τον μύθο των αμαζόνων, κατάλοιπο της μητριαρχικής κοινωνίας. Πρόκειται για γυναίκες, ηλικίας άνω των 35 χρονών, οικονομικά ανεξάρτητες και με υψηλή επαγγελματική θέση, οι οποίες έχουν απογοητευθεί από τους κατά καιρούς συντρόφους τους. Αυτή είναι μια από τις επισημάνσεις που έκανε ο ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής κ. Β. Κοντόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που έχουν προκύψει, από την τετραετή λειτουργία της Μονάδας Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου «Ιασώ».

Προβλήματα γονιμότητας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η καριέρα και η καθυστέρηση στην απόφαση απόκτησης παιδιού, έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα ζευγάρια να καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς όσο καθυστερεί η πρώτη εγκυμοσύνη, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες σύλληψης. Οπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός από τα ζευγάρια που απευθύνονται στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, στα οποία η γυναίκα είναι άνω των 35 χρονών. Πιο συγκεκριμένα, στην Μονάδα του Μαιευτηρίου «Ιασώ» το 2000, το ποσοστό αυτών των ζευγαριών ανήλθε στο 42%, με την πλειοψηφία να υποβάλλεται για πρώτη φορά σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η κακή ποιότητα του σπέρματος του άνδρα είναι ακόμα ένας λόγος που οδηγεί τα ζευγάρια στην εξωσωματική, καθώς αυτός είναι ο λόγος της υπογονιμότητας στο 55% των περιπτώσεων. Με το όρο κακή ποιότητα σπέρματος ενοείται είτε ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων είτε η χαμηλή κινητικότητα τους. Η μείωση αυτή των παραμέτρων του σπέρματος αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και αποδίδεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικές συνήθειες, στο κάπνισμα, στο αλκοόλ, στο άγχος και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε τέλος στις τεχνικές που εφαρμόζονται στο «Ιασώ», οι οποίες ποικίλουν αναλόγως της περίπτωσης και του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε φορά. Το ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική στην Μονάδα του μαιευτηρίου και μένουν έγκυες ανέρχεται στο 32,3%, ποσοστό που είναι εφάμιλλο με αυτό των καλυτέρων κέντρων του εξωτερικού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση