Eλπίδες για νέα φαρμάκα κατά του εμφράγματος

Μια νέα προσέγγιση στην θεραπεία του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου παρουσίασε ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κρεμαστινός, διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής κλινικής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κατά την διάρκεια του 2ου Διεθνούς συνεδρίου του ΩΚΚ. Όπως ανακοίνωσε, οι προσπάθειες για την προστασία του μυοκαρδίου έχουν στραφεί στην διέγερση ενός ενδογενούς μηχανισμού προστασίας, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος.

Ως γνωστόν, το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από την οξεία και πλήρη απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Η έλλειψη παράπλευρης κυκλοφορίας οδηγεί σε νέκρωση της περιοχής που τροφοδοτείται από την κλειστή αρτηρία. Τα μέχρι τώρα πειραματικά μοντέλα – η σχετική έρευνα διεξάγεται τα τελευταία δέκα χρόνια – έχουν δείξει την ύπαρξη ενός ενδογενούς παράγοντα προστασίας, ο οποίος ονομάζεται «παράγοντας ισχαιμικής προετοιμασίας». Η ύπαρξη αυτού του παράγοντα μπορεί να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος κατά 33%.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Κρεμαστινός, οι πειραματικές προσπάθειες έχουν στραφεί στην ανεύρεση νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία θα διεγείρουν τον ενδογενή παράγοντα, με στόχο τον περιορισμό της έκτασης του εμφράγματος το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ως την φαρμακευτική ή την μηχανική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση